Srpnové zatmění Slunce

13. červenec 2008

1. srpna bude z našeho území pozorovatelné částečné zatmění Slunce. Takový úkaz odnepaměti poutal pozornost lidstva. První písemný záznam o slunečním zatmění je v čínské kronice Šu-king.

Probíral se v ní ovšem hlavně smutný osud královského astrologa, který před tímto nebeským úkazem v roce 2137 před Kristem zapomněl varovat panovníka. Lid se tak podle jeho mínění nestačil připravit na zahnání saně, která prý chtěla Slunce pozřít. To se na obloze objevilo samozřejmě znovu, ale pro nebohého astrologa už bylo pozdě. Byl o hlavu kratší! Jistě si vzpomenete i na příhodu, kterou dokázal ve svůj prospěch využít mořeplavec Kryštof Kolumbus.
Jak vlastně zatmění vzniká? Je to jednoduché: v okamžiku, kdy se Měsíc nachází mezi Sluncem a Zemí na jedné přímce, v rovině dráhy Země. Dráha Měsíce je ale vůči dráze Země skloněna a tak k zatmění Slunce dochází jen v některých vzácných okamžicích a ne vždy, kdy je Měsíc v novu. Navíc - je pozorovatelné jen v místech, kam dopadá měsíční stín. Z našeho území uvidíme 1. srpna v dopoledních hodinách asi 24% slunečního zákrytu. Ujít bychom si ho rozhodně neměli nechat, už jen proto, že další bude až v lednu 2011. A tak si teď povězme některé parametry a čas zatmění.
První kontakt měsíčního polostínu se zemským povrchem je pro různá města a místa u nás trochu odlišný. Zatímco pro Ústí nad Labem je to 10 hodin 48 minut a 27 sekund, pro Prahu 10 hodin 50 minut a 36 sekund. Rozdíly podle místa mohou činit až kolem pěti minut. Střed zatmění je pro Ústí předpovězen na 11.hodinu 39.minutu a 24.sekundu a konec na 12 hodin 31 minut a 13 sekund.
Abychom viděli tento krásný úkaz a neublížili si, musíme dodržet určitá pravidla. Přesto, že část slunečního disku bude zakryta, jeho světelné a tepelné záření bude mít takovou intenzitu, která může nechráněný zrak poškodit. Samozřejmě, že sluneční brýle nestačí. Odborníci radí použít nějaký dostatečně silný ochranný filtr, nejlépe speciální fólii, kterou nabízejí na hvězdárnách. Vhodné je také svářečské sklíčko hustoty 13 nebo 14. Při pozorování dalekohledem je použití speciálního tmavého filtru naprosto nezbytné a vyplatí se chránit fólií i objektivy fotoaparátů a videokamer, aby nedošlo k propálení závěrky či poškození čipu.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio