Spor kvůli nadměrnému hluku mezi mosteckým autodromem a spolkem Zdraví pro Most pokračuje

9. duben 2018 12:05

Spory kvůli hluku mezi autodromem v Mostě a lidmi, kteří žijí v jeho okolí, se stále nedaří řešit. Autodrom Most sice odvolal před několika týdny žalobu na spolek Zdraví pro Most, ve které požadoval jeho zrušení, druhá žaloba na konkrétní členy spolku ale stále platí.

„Druhá žaloba byla podána na čtyři vybrané sousedy tady, kteří zveřejňovali nepravdy a cílili někam, to bych nechtěl rozebírat. Ta stále probíhá,“ konstatuje předseda představenstva Autodromu Most Josef Zajíček.

Jedním z těch, na které žaloba cílí, je předseda spolku Zdraví pro Most Ivan Dlouhý. I on vytahuje do boje za snížení hluku v okolí autodromu právníky.

Spolek se letos chystá podat hned několik žalob za dlouhodobé překročení limitů hluku: „Bohužel ještě v našem právním systému není hromadná žaloba, takže to budeme muset podávat jako jednotlivci, jinak bychom podávali hromadnou žalobu za spolek.“

Podle Josefa Zajíčka je nutné, aby si obě strany sedli k jednomu stolu a začali spolu jednat.

Autodrom pro letošní rok slibuje některé kroky, které by mohly vést ke snížení hluku: „Zavedli jsme nějaká opatření – ať to jsou tlumivky do výfuků, měření decibelů závodních strojů, omezili jsme jízdy do 18 hodin, později nechceme jezdit,“ vypočítává Zajíček.

Jenže podle Ivana Dlouhého jde jen o sliby: „Zrovna včera a dnes začali v 8:00 a skončili v 19:00, takže je vidět, jak to dodržují. Na jejich slova člověk nemůže dát.“

Že budou dny, kdy bude na autodromu provoz ještě ve večerních hodinách, potvrzuje i předseda představenstva autodromu Josef Zajíček: „Třeba policie a hasiči chtějí simulovat jízdu v noci, takže budou jezdit třeba i po 20. hodině.“

Dohoda mezi oběma stranami je podle Ivana Dlouhého ze spolku Zdraví pro Most nemožná. Obě strany tak spoléhají na výsledek bitvy právníků.

Spustit audio

Související