Sponzoři chtěli za své peníze reklamu i ve středověku. Důkaz najdete v kostele kadaňského františkánského kláštera

10. srpen 2015

Rozčilují vás reklamy a vadí vám děkování sponzorům na různých akcích? Vypadá to, že moderní doba se bez něčeho takového prostě neobejde. Jak ale dokazují poslední objevy ve Františkánském klášteře v Kadani, vůbec to není nic nového. Úlitby sponzorům byly nutné už ve středověku.

„Jedná se o postavy v naší velikosti, tedy o monumentální pojetí. Těch obličejů tu napočítáme patnáct. Jde o čtrnáct svatých pomocníků, patnáctá tvář patří ježíškovi na rameni svatého Kryštofa,“ vysvětluje Lukáš Gavenda, historik kadaňského muzea.

Pod touto malbou z 16. století se nachází ještě starší malba – možná s 15. století, pokud se to dokáže, půjde o nejstarší malby nejen v klášteře, ale pravděpodobně i v celé Kadani.

Malba na zdi kadaňského františkánského kláštera

„Jsou to klečící donátoři, tedy sponzoři, bychom dnes řekli. Každý z nich má přitom u svého obličeje i jmenovku. Snažíme se spolupracovat s restaurátory a díky tomu jsme schopni přečíst ty jména – nejméně pět z nich je z rodu Fictumů, což byla rodina, která kolem roku 1450 přišla z Durynska do Čech,“ popisuje Gavenda.

Aby byly očím návštěvníků zachovány obě malby, bude ta starší odkrytá pouze z části. Sponzory z rodu Fictumů si ale zatím návštěvníci kláštera prohlédnout nemohou, protože s jejich odkrýváním budou mít restaurátoři ještě spoustu práce.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio