SOUTĚŽ PLANETÁRIA

27. duben 2003

Soutěžit s námi můžete dvanáctkrát do roka - obvykle v posledním Planetáriu v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat Internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária a ihned po skončení pořadu je její znění k dispozici i na tomto místě. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce - ale nemusí to být pravidlem.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď čekáme vždy do následujícího čtvrtka, do 10:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v následujícím Planetáriu; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou.

Správné odpovědi na soutěžní otázky Planetária z 27./29. dubna 2003:

1) Gryf je mytické zvíře, které bylo v egyptské mytologii chápáno jako démon ochrany a také msty. Podoba gryfa byla smontována z částí těl různých živočichů. Kteří to byli?
Správná odpověď: Egyptský gryf měl lví tělo, zobák sokola, oko člověka, supí křídla a beraní rohy. Místo uší měl ploutve mořské ryby, hlavu zdobila pštrosí péra a místo ocasu měl hada.
2) Egypťanky rodily vsedě a rodička měla při porodu nohy podložené cihlami. Není proto divu, že právě cihle přikládali Egypťané magický význam a že tato "osudová cihla" dostala i svou vlastní bohyni, která bývala zobrazována velmi kuriózně - jako cihla s lidskou hlavou. Jak se ta bohyně jmenovala?
Správná odpověď: Jméno této bohyně bylo Mešenet.
3) Které posvátné zvíře boha Rea bylo symbolem Dolního Egypta?
Správná odpověď: Tímto zvířetem byla včela. Její stylizovaný obraz, spojený se stylizovaným obrazem rákosu, symbolem Horního Egypta, uváděl v nápisech královo jméno, které ho označovalo jako "vládce Obou zemí". Vy jste většinou odpovídali, že oním posvátným zvířetem byla kobra. Ta sice také měla vztah k Dolnímu Egyptu, ale byla jeho ochrannou bohyní - pod jménem Vedžo. My jsme se ptali na symbol. A tím byla včela.

Knihu George Harta Egyptské mýty tentokrát nezískal nikdo, protože žádná odpověď nebyla úplně správná. Uschováme ji do banku a nabídneme vám ji zase někdy jindy. Příště budeme soutěžit v posledním květnovém Planetáriu - 25. a 27.5.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.