SOUTĚŽ PLANETÁRIA

26. leden 2003

Soutěž je vždy součástí posledního Planetária v měsíci. Ve hře je pokaždé hodnotná knížka.

Otázka není jednoduchá, skládá se z několika podotázek a na její zodpovězení je nutné vyvinout jisté úsilí - minimálně budete muset chvíli brouzdat internetem a nebo listovat encyklopediemi. Zveřejňována je vždy v závěru Planetária. Před koncem premiérového vysílání pořadu, tedy vždy poslední neděli v měsíci od 9:45 je pak její znění k dispozici i zde na internetu. Tématicky se otázka obvykle vztahuje k některému z příspěvků, které zazněly v Planetáriu v průběhu uplynulého měsíce.
Vaše odpovědi zasílejte prostřednictvím elektronické pošty na adresu planetarium@ul.rozhlas.cz. Knihu vyhraje ten z vás, jehož odpověď bude pokud možno co nejpřesnější. V případě, že správných odpovědí bude víc, rozhodne datum a čas odeslání vaší zprávy. Na vaši odpověď vždy čekáme do středy následujícího týdne, do 12:00 hod.
Správné znění odpovědi spolu se jménem výherce vám sdělíme vždy v prvním Planetáriu následujícího měsíce; i na webu to všechno najdete s přesně týdenní prodlevou, neděli po vyhlášení.

V neděli 26. ledna vás čekají nové soutěžní otázky. Tentokrát z českého pravěku. Soutěžit se bude o první část Tajných dějin Čech, Moravy a Slezska Bohumila Vurma, s podtitulem Od vzniku České kotliny po zrod Keltů. Kniha nabízí poněkud neortodoxní pohled nejen na český pravěk, ale i na nejrůznější evropské souvislosti... Myslíte si, že Čechy byly v pravěku významným civilizačním centrem? Bohumil Vurm tvrdí, že naše země skutečně v minulosti takovou roli sehrála - a ne jednou. A nabízí důkazy... Chcete-li mít právě tuto knihu ve své knihovně, stačí odpovědět na tři soutěžní otázky, které najdete na tomto místě v uvedený den, v 9:45 dopoledne. Vyhraje ten z vás, kdo bude nejrychlejší a zároveň nejpřesnější.

Soutěžní otázky Planetária z 26. ledna 2003:

1) Jak se říká velkým opevněným keltským sídlištím, připomínajícím města, kterých i u nás stála celá řada? Určitě znáte Stradonice a nebo třeba Závist.
2) U které obce stojí náš největší kámen, považovaný za menhir? Říká se mu Zkamenělý pastýř.
3) Co jsou to duhovky?

Odpovědi pošlete na výše uvedenou adresu nejpozději do středy 29. ledna, 12:00 hod. Kdo odpoví nejpřesněji a také nejrychleji, vyhraje. Nezapomeňte připsat své jméno a adresu, abychom věděli, kam vám případnou výhru poslat.
Jak to dopadlo se dozvíte v neděli 2. února v Planetáriu a po skončení pořadu najdete správné odpovědi a jméno výherce i na tomto místě.
Spustit audio