Soud začne projednávat zřejmě nejrozsáhlejší případ podvodu při získávání řidičských průkazů ve Varnsdorfu

15. červen 2023 10:38

U děčínského okresního soudu začíná 15. června hlavní líčení v případu údajně rozsáhlých podvodů při získávání řidičských průkazů. Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, braní a dávání úplatků a podvodů čelí šest lidí, mezi nimi komisař úřadu ve Varnsdorfu na Děčínsku, zástupci autoškol a tlumočník. Podle obžaloby umožnili neoprávněně získat řidičské průkazy více než 700 lidem.

Policii nasměrovalo do Varnsdorfu na konci roku 2019 ministerstvo dopravy – bylo totiž podezřelé, že v patnáctitisícovém městě skládá na radnici zkoušky stejný počet lidí jako třeba ve stotisícovém Ústí nad Labem. Většina z nich pak ani neměla na Děčínsku, v Ústeckém či v Libereckém kraji bydliště.

Další podezřelou věc přiblížil vyšetřovatel Martin Czepan: „Například jeden člověk, který měl bydliště v Ostravě, kde několikrát neudělal zkoušky na řidičský průkaz, přičemž dosahoval počtu 17 až 20 bodů z 50 možných, tak přijede do Varnsdorfu, kde ty zkoušky úplně v pohodě napoprvé udělá.“

Policisté se tedy společně s ministerstvem dopravy rozhodli se na celý případ zaměřit. Vyšetřovatelé dostali i přístup do speciálního programu, kde mohli sledovat, kdo ve Varnsdorfu zkoušky na řidičský průkaz skládá, jak si vede a jestli mu někdo nepomáhá.

Stovky lidí čelí v případu stíhání za křivé svědecké výpovědi

Lidí, u kterých se policistům podařilo dokázat, že nezískali řidičský průkaz standardní cestou, je 722. Většina z nich policistům při vyšetřování řekla, že si nic podezřelého nepamatují – stovky z nich tak teď čelí stíhání za křivé svědecké výpovědi a o své řidičské průkazy zřejmě přijdou.

Policisté zkoušky dlouho sledovali kamerou – viděli, že komisaři u zkoušek naznačovali správné odpovědi posuňky, několikrát se také stalo, že sami komisaři vyplnili testy za osoby, které se ke zkoušce ani nedostavily.

Takhle rozsáhlý případ byl pro policisty velmi náročný, zasáhla do něj i pandemie koronaviru. Při vyšetřování udělali domovní prohlídky ve třech krajích a našli při nich velké obnosy peněz.

Zkušební komisař z varnsdorfské radnice je obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby, zástupci autoškol z přijímání a dávání úplatků, obvinění čelí i jeden tlumočník z arabského jazyka.

Spustit audio

Související