Hudební festival Ludwiga van Beethovena v Teplicích zahájí Smetanova Má vlast. Následuje 18 festivalových koncertů na 10 místech kraje

23. květen 2024 10:11

Beethovenův festival letos zahájí Smetanova Má vlast. Cyklus symfonických básní zazní v Teplicích ve čtvrtek 23. května večer, v šedesátileté historii festivalu to bude teprve podruhé. Úvodní koncert bude řídit dirigent původem z Kanady. Následovat bude dalších osmnáct festivalových koncertů na deseti místech po celém kraji.

Čestný šéfdirigent teplické filharmonie Charles Olivieri-Munroe pochází sice z Kanady, ale většinu profesního života žije v Česku. Několik let strávil v Teplicích. Cyklus Bedřicha Smetany Má vlast bude řídit na letošním ročníku festivalu Ludwiga van Beethovena.

Smetanovy symfonické básně Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník zaznějí na festivalu s šedesátiletou tradicí teprve podruhé. V roce 1981 je na 17. ročníku hudebního festivalu uvedl v Krušnohorském divadle Symfonický orchestr hlavního města Prahy, který tehdy řídil Jiří Bělohlávek.

Severočeská filharmonie Teplice, která festival organizuje, letos cyklus Má vlast podle ředitele Romana Dietze zařadila jako připomínku Roku české hudby. Hudební festival během čtyř týdnů nabídne devatenáct koncertů na deseti místech Ústeckého kraje.

„Od Klášterce nad Ohří, přes Chomutov, Most, zámky Jimlín, Jezeří až po Velké Březno a Děčín, samozřejmě centrem zůstává město Teplice. Během festivalu samozřejmě zazní spousta dalších zajímavých koncertů, vystoupí zajímaví hosté, jako je třeba Štefan Margita 30. května, komorní soubory ze zahraničí, z Čech,“ vybírá z programu festivalu Roman Dietz.

Teplické koncerty se letos odehrají v Krušnohorském divadle. Dům kultury na několik měsíců zavřela oprava. Organizátoři využijí divadelní prostředí pro uvedení scénického provedení opery Perkmon. Autorem díla z roku 1829 z prostředí krušnohorských dolů je tehdejší starosta Teplic Josef Matyáš Wolfram. Scénické provedení opery letošní ročník Beethovenova festivalu uzavře.

 

Spustit audio