Děčínští policisté rozkryli rozsáhlý případ korupce při získávání řidičských průkazů ve Varnsdorfu

10. květen 2023 19:03

Přes 700 lidí z celé republiky získalo ve Varnsdorfu neoprávněně řidičský průkaz. 10. května to oznámili policejní vyšetřovatelé z Děčína. Případ se k nim dostal v roce 2019, kdy je ministerstvo dopravy upozornilo na neobvyklý počet účastníků autoškol ve Varnsdorfu a zároveň na jejich vysokou úspěšnost při závěrečných zkouškách.

„Bylo podezřelé, jakým způsobem probíhají zkoušky na městském úřadu ve Varnsdorfu. Nezvykle mnoho žadatelů tam bylo z jiných krajů,“ vysvětluje Martin Czepan, jeden z dvojice vyšetřovatelů děčínské policie.

Zkoušky ve Varnsdorfu skládali lidi z okolí Prahy, z jižních Čech, z Moravy nebo arabsky mluvící žadatelé. Dalším upozorněním bylo, že zkoušky většinou zvládli.

Pro řidičák do Varnsdorfu

„Například jeden člověk, který měl bydliště v Ostravě, kde zkoušky na řidičský průkaz několikrát neudělal – dosahoval přitom poštu 17 až 20 bodů z 50 možných, tak přijede do Varnsdorfu, kde ty zkoušky naprosto v pohodě úplně napoprvé udělá,“ přibližuje Czepan.

Policie proto začala dění ve zkušební místnosti monitorovat. „Zjistili jsme tedy, že komisaři nějakým způsobem těm osobám radí a zároveň za tyto služby přijímají od zástupců autoškol nějaké finanční prostředky,“ shrnuje vyšetřovatel.

Ve sledovaném období, během sedmi měsíců od ledna do října roku 2020, ve Varnsdorfu skládalo zkoušky autoškoly víc lidí než v některých krajských městech.

„1168 zkoušek, z toho 722 bylo vyhodnoceno tak, že nebyly provedeny řádně. Ve Varnsdorfu bylo skládáno obdobné množství zkoušek jako v Pardubicích nebo v Ústí nad Labem a mnohem víc než v Děčíně. Ono se to asi nějak vědělo, že se dá jet pro řidičák do Varnsdorfu,“ popisuje dozorující státní zástupce, Lukáš Otipka.

Celým případem se bude zabývat soud

Nezákonně získané řidičáky policie odebrat nemůže, ale podle Martina Czepana kontaktovala správní úřady v příslušných obcích. „Ve většině případů, i tak, jak jsme měli zpětnou vazbu z těch úřadů, tak byla ta řidičská oprávnění těm lidem odebrána, nebo jim byl dán čas na to, aby ty zkoušky složili znova,“ dodává.

Někteří už o průkaz přišli – třeba kvůli řízení pod vlivem alkoholu nebo drog. Případem se v polovině června začne zabývat děčínský okresní soud.

Spustit audio

Související