Ekologové se snaží zabránit Lesům ČR v těžbě dřeva v oblasti bučin v Krušných horách na Mostecku. Volají po rychlém vyhlášení Chráněné krajinné oblasti

23. květen 2024 15:30

Lesy České republiky chtějí v Krušných horách na Mostecku a Ústecku pokácet tisíce stromů starších 130 let. Vyplývá to z materiálů ministerstva životního prostředí. Proti je hnutí Greenpeace, podle kterého by měl Ústecký kraj vyhlásit celou oblast jako bezzásahovou. 

Bučiny jsou totiž Evropsky významnou lokalitou, kterou chtějí chránit i města Litvínov a Horní Jiřetín.

Spory ohledně kácení stromů starších 130 let ve východních Krušných horách trvají už několik let. Nad Litvínovem se v oblasti u Meziboří, ale také u ústecké Telnice nacházejí vzácné bučiny se stromy starými déle než 130 let. Podobné místo najdeme v Čechách jen v Jizerských horách, které jsou v UNESCO. 

Zatímco Lesy ČR prostřednictvím mluvčí Evy Jouklové trvají na tom, že současný starý les je třeba omladit, kácením pročistit a prořezat, ekologičtí aktivisté tvrdí pravý opak.

Podle Greenpeace je zapotřebí nechat starý les přirozené obnově bez zásahu člověka. Když tedy třeba nějaký strom spadne, měl by zůstat ležet na zemi. Celý tento proces podle podle nich napomáhá i hmyzu a dalším rostlinám a živočichům. 

Jaký má na celou věc názor Ústecký kraj a Ministerstvo životního prostředí

Ústecký kraj Lesům České republiky na konci minulého roku povolil pokácení zhruba 3800 stromů v lesních porostech starších 130 let. Hnutí Greenpeace se proti rozhodnutí kraje odvolalo, Ministerstvo životního prostředí ale dalo koncem dubna Krajskému úřadu Ústeckého kraje za pravdu.

Krajský úřad loni sám nařídil omezení těžby stromů starších 120 let v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Proti tomu se tehdy odvolal pro změnu státní podnik Lesy ČR. V této věci ministerstvo ještě nerozhodlo.

Před kácením ve vzácných bučinách přitom v minulosti protestovala jak Česká inspekce životního prostředí, tak Agentura ochrany přírody a krajiny. I Lesy České republiky a Ministerstvo životního prostředí ale loni na podzim oznámily, že chtějí vyhlásit v lokalitě bučin bezzásahové oblasti. Do teď ovšem není jasné, o jak velká území by mělo jít, ani kde by měla být. 

Jak se ke kácení v oblasti starých bučin staví blízká města

Litvínov i Horní Jiřetín s kácením nesouhlasí a chtějí požádat o zapsání starých bučin na Mostecku do seznamu UNESCO. To by přineslo mnohem přísnější ochranu území. Obě radnice také souhlasí se vznikem Chráněné krajinné oblasti, která by také kácení starých bučin výrazně omezila.

Hnutí Greenpeace se ohledně okamžitého vyhlášení bezzásahové zóny obrátilo i na Evropskou komisi. Úřad ombudsmana stále zkoumá také podnět Greenpeace týkající se povolení kácení ze strany Ústeckého kraje. Podle ekologických aktivistů i starostů obou měst by mohlo pomoci rychlé vyhlášení Krušnohoří za Chráněnou krajinnou oblast.

Vzhledem k tomu, že Ministerstvo životního prostředí ještě nedostalo v této souvislosti všechny podklady od Agentury ochrany přírody a krajiny, jen těžko se dá odhadnout, kdy by k případnému vyhlášení mohlo dojít.    

 

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio