Šluknovský výběžek by mohl mít do 5 let lepší zásobování elektřinou

8. listopad 2018 12:53

Energetici chtějí zhruba do pěti let postavit nové elektrické vedení pro Šluknovský výběžek. Vyplývá to z dokumentace pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Tedy z tzv. procesu EIA. Podklady teď zveřejnilo ministerstvo životního prostředí a lidé se k nim můžou vyjádřit.

Současné elektrické vedení do Šluknovského výběžku kapacitně nestačí. Navíc je zde riziko omezení dodávek u současné linky.

„V případě vážnějšího poškození přípojního dvojvedení 110 kV, například při větrné kalamitě, hrozí nejen několikahodinové, ale i několikadenní přerušení dodávky do větší části této oblasti,“ vysvětluje Soňa Holingerová z ČEZ.

Podobný názor má také nezávislý starosta Krásné Lípy na Děčínsku Jan Kolář: „Zhruba před rokem jsme si to tady moc „užili“. Okolní obce byly bez elektřiny i několik dní, my tady ve městě téměř 24 hodin. Kdyby tu byl ten druhý přívod a možnost zokruhování dodávky, tak bychom třeba tak vážné problémy neřešili.“

O posílení dodávek elektřiny do Šluknovského výběžku se přitom hovoří už několik let

„Jsem tu šest let. Šest let se o tom bavíme a snažíme se najít řešení. Pokud se ta stavba bude realizovat a nové vedení se na Šluknovsko přivede, bude možnost tam přivézt nové investory. To by znamenalo nové, a mnohdy i kvalitní, pracovní příležitosti,“ dodal komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Právě rozvoj regionu je totiž dosud limitovaný mimo jiné právě nedostatkem kapacity v rozvodné elektrické síti.

Energetici by chtěli s výstavbou nového vedení začít napřesrok

„Nové vedení bychom rádi začali stavět v roce 2020, ovšem samozřejmě za předpokladu získání všech povolení. Aktuálně pracujeme s více variantami, a tak nejsme schopni přesně určit cenu. Nicméně se bude pohybovat v řádech sta milionů korun,“ doplnila Soňa Holingerová z ČEZ.

K záměru na vybudování nového vedení se můžou vyjádřit i občané. Připomínky přijímá ministerstvo životního prostředí.

Nové vedení bude podle dokumentace zhruba 36 kilometrů dlouhé. Zcela nová ale bude jen část. Na 14 kilometrech trasy totiž chtějí energetici jen vyměnit stávající stožáry a doplnit na ně nové dráty.

Pokud se jim podaří spustit stavbu podle plánu, chtějí mít hotovo do roku 2023.

autor: bach
Spustit audio

Související