Obce ve Šluknovském výběžku se chtějí sami starat o svoz komunálního odpadu. Lidé by díky tomu mohli ušetřit

25. červen 2018

Některá města a obce ve Šluknovském výběžku hledají možnost, jak zlevnit svoz komunálního odpadu. Desítka obcí vyhlásila na tuto službu společně výběrové řízení. Pokud by se do něj nikdo nepřihlásil nebo si nikoho nevyberou, zřejmě by odvážení odpadků zajistili vlastními silami.

„Podle dostupných údajů, které máme, jsou odpady na Šluknovsku jedny z nejdražších v České republice. Velký rozdíl je to například oproti jižní Moravě, nebo středním Čechám,“ konstatuje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář. „Náš prvotní záměr byl, když to zjednoduším, přesoutěžit velký balík odpadu z celého Šluknovska, a pokusit se tak tu službu zlevnit,“ dodává.

„Ta nejdůležitější podmínka je cena,“ doplňuje ho nezávislý starosta obce Lipová Pavel Svoboda.

V požadavcích na nového dodavatele služby je také přesná evidence vyvezeného odpadu. „Každá popelnice by měla mít svůj čip, takže bude jasné, co se vyveze. Lidé by totiž měli platit jen za to, si se vyveze,“ pokračuje Svoboda.

Ve věci svozu komunálního odpadu se tak spojilo asi deset obcí z celého Šluknovského výběžku. Mimo zůstala například města Varnsdorf, Rumburk a Šluknov.

„My jsme, co se týče odpadového hospodářství, naprosto soběstační,“ vysvětluje nezávislá starostka Šluknova Eva Džumanová. Město na svoz odpadků podle ní doplácí zhruba šest milionů korun.

Jestli se nějaká firma na svoz společného komunálního odpadu přihlásí, bude jasné v polovině července.

Spustit audio

Související