Ministerstvo dopravy od příštího prosince odřízne Šluknovský výběžek od rychlíkového spojení

3. říjen 2018

Ministerstvo dopravy plánuje v příštím roce ukončení rychlíkového spoje z Kolína směrem na Rumburk a dál na Šluknov.

Tento rychlík, který výběžek spojuje s Moravou, by měl od příštího prosince končit už v Novém Boru. Starostům ze Šluknovského výběžku se to ale nelíbí, chtějí se obrátit o pomoc na kraj.

„Netýká se to jen obyvatel Šluknovského výběžku, ale i návštěvníků, což pro infrastrukturu a rozvoj turismu je opravdu velká rána,“ konstatuje tajemnice krásnolipské radnice Lucie Haňková.

S tím souhlasí i ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jiří Rak: „Znamená to, že zmizí unikátní spojení z nejsevernějších Čech do vnitrozemí, do Kolína, a z něj pak na Východní Čechy, Moravu a na Slovensko. Odřízne to Šluknovský výběžek od vnitrozemí.“

Bude cesta do vnitrozemí pro cestující ze Šluknovského výběžku o 1,5 hodiny delší?

Lidé ze severní části Šluknovského výběžku by nově museli rychlíkem do Děčína, na Prahu a pokračovat dál třeba na Moravu a Slovensko, což je zhruba o 1,5 hodiny cesta než stávající spojení na Kolín.

„Nejde o omezení dopravního rozsahu,“ brání rozhodnutí ministerstva dopravy mluvčí Lenka Rezková a pokračuje: „O ušetřené kilometry se po dohodě s kraji navýší objednávka na jiných linkách – například R15, R20, R21, tedy například linek z Ústí nad Labem do Liberce, nebo z Děčína do Roudnice nad Labem.“

„Připravujeme řešení ve spolupráci s Libereckým krajem,“ říká Jindřich Franěk z dopravního odboru Ústeckého kraje.

„Pokud bychom nemohli dostat rychlíky v rámci té objednávky až do Rumburku nebo Šluknova, tak bychom tam objednali osobní vlaky,“ dodává Franěk s tím, že by se kraj snažil o to, aby vlaky jezdily ve stejných intervalech.

Starostové ze Šluknovského výběžku sepsali dopis pro hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, v něm vyjadřují svůj nesouhlas se zkracováním rychlíkového spoje a žádají o pomoc v této věci.

Příští týden se zástupci starostů na kraj vydají osobně.

autor: dap
Spustit audio

Související