Šluknovský výběžek má nové chráněné území – přírodní památku Vlčice. Ústecký kraj plánuje vyhlásit i CHKO Krušné hory

1. únor 2022 09:14

Stálo to několik let úsilí, plánování a spolupráci s mnoha úřady. Nakonec si ale dobrovolný strážce národního parku České Švýcarsko svůj sen splnil. Upozornil na unikátnost místa kolem vrchu Vlčice za Starými Křečany na Děčínsku, které nakonec díky jeho snaze Ústecký kraj prohlásil přírodní památkou.

„Některé buky tady mají až 250 let. Toto místo začíná mít charakter pralesa,“ přibližuje unikátnost místa dobrovolný strážce přírody Roman Neckář.

V lese v Vlčic rostou převážně buky. Mezi nimi je obrovské množství velkých kamenů, porostlých mechem.

„Tady hnízdí výr, skovává se právě v těch balvanech. Poprvé jsem se sem dostal díky kolegovi ornitologovi, když jsme hledali čápa černého,“ ukazuje ochránce Roman Neckář.

Místo se mu okamžité zalíbilo – začal sem proto chodit pozorovat různé vzácné druhy ptáků, jako je holub doupňák nebo sýc rousný.

„Jednoho dne se pak na těch bucích objevily tečky – znamení těžby. To rozhodlo,“ vzpomíná Roman Neckář na moment, kdy se začal zajímat o to, jak lokalitu ochránit.

Pomohli mu i pracovníci národního parku České Švýcarsko. Lokalita patřila společnosti Lesy ČR a hlavě díky spolupráci s krajským úřadem Ústeckého kraje se po 4 letech podařilo přírodní památku Vlčice pod stejnojmenným vrchem vyhlásit. „Vlčice je můj splněný ochranářský sen,“ konstatuje Roman Neckář.

Ústecký kraj plánuje vyhlásit i CHKO Krušné hory

Ústecký kraj teď uvažuje o tom, že by si ochranu zasloužily i celé Krušné hory, a to v podobě chráněné krajinné oblasti.

„Krušným horám to přinese ochranu před developery. Jsem přesvědčen, že by to mohlo být vyhlášeno ještě letos – záleží to ale na vládě České republiky,“ říká náměstek hejtmana Jiří Řehák ze Spojenců pro Kraj.

Ministerstvo životního prostředí už začalo v této věci podnikat kroky.

„Vyhlášení CHKO je dlouhodobý, několik let trvající proces. Před jeho oficiálním zahájením je nezbytné získat mnoho odborných podkladů, provést řadu analýz a je zapotřebí věc předjednat v regionu,“ říká mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Těmito jednáními už ministerstvo životního prostředí pověřilo Agenturu ochrany a přírody České republiky.

Spustit audio

Související