Šluknovský výběžek by se mohl stát rájem vyznavačů bílé stopy – nabídne jim až 130 kilometrů běžkařských tras

17. prosinec 2021 14:11

Ze Šluknovského výběžku by se letošní zimu měl při dostatku sněhu stát ráj pro vyznavače bílé stopy. Stále víc obcí i měst se tam začíná zapojovat do výroby běžkařských tras – někde si na to koupili i speciální zařízení za sněžný skútr, takzvaného stopaře.

Novou mašinku mají třeba v Jiřetíně pod Jedlovou.

„Když byla postavená lávka přes Stožecké sedlo, důležité propojení mezi Libereckým a Ústeckým krajem, tak bylo samozřejmě nasnadě se do toho obout a propojit se i běžkařsky,“ vysvětluje nezávislý starosta Jiřetína pod Jedlovou Bohumil Kaprálik, proč obec stopaře pořídila.

Navíc se letos povedlo lokální trasy kolem jednotlivých obcí propojit, a tak budou mít běžkaři z čeho vybírat.

Šluknovský výběžek nabídne běžkařům až 130 kilometrů tras

„Měřili jsme to – na té liberecké straně je to nějakých 100 kilometrů, a když k tomu připočítáme i tu ústeckou, tak je to celkem nějakých 130 kilometrů“ upřesňuje ředitel Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která stála za jednáními o rozšíření a propojení tras mezi jednotlivými obcemi.

Aby si mohly radnice nakoupit techniku a měly na údržbu tras peníze, rozhodl se je podpořit i Ústecký kraj.

„Je to určitě dobrá zpráva, že Ústecký kraj přidává finance na běžkařské trasy,“  dodává ještě Šmíd s tím, že to bude právě obecně prospěšná společnost, která bude krajské peníze obcím přidělovat.

Aktuální stav jednotlivých tras najdou lidé na webových stránkách Bílé stopy

Jako jedna z prvních začala s úpravou běžkařských tras Doubice, pak se k ní přidalo Rybniště.

„Loni bylo toho sněhu hodně, tak se jelo do Krásné Lípy – dalo se tam přejet přes ty louky. A letos se povedla ještě jedna louka, a ta se spojila s Horním Podlužím,“ popisuje postupné rozšiřování rybnišťských tras nezávislá místostarostka Petra Vojtěchová.

„Až stopař vyjede, tak lyžaři, kteří znají webové stránky Bílé stopy, zjistí, jestli jsou ty okruhy projetý,  nebo že ještě skútr nevyjel,“ dodává ještě Vojtěchová.

Stopaře na vytváření běžkařských tras už si objednali i ve Varnsdorfu a uvažují o koupi vlastního skútru, do vytváření okruhů pro běžkaře se letos zapojí například i Šluknov.

Spustit audio

Související