V Českém Švýcarsku objevili vědci nové teritorium vlka. Ve Šluknovském výběžku už se pohybuje kolem 20 zvířat

21. leden 2022 10:12

Nové teritorium vlka obecného objevili odborníci v Českém Švýcarsku. Teď se na území Šluknovského výběžku vyskytuje asi 20 těchto vrcholových predátorů. I přesto, že počty šelem v oblasti narůstají, klesají případy, kdy vlci zabijí hospodářské zvíře. Chovatelé dobytka už si na přítomnost šelem pomalu zvykli. Svoje stáda buď zabezpečili, nebo ti drobnější s chovem úplně skončili.

Vědci z projektu Owadis monitorují život vlka obecného na našem i německém území

„Letos máme novinku, v severní části národního parku nám vzniká nové teritorium, vlci jsou rezidentní a jedná se o nový vlčí pár, který národní park osídlil,“ říká Lukáš Žák z přeshraničního projektu Owadis, který monitoruje život vlka obecného na našem i německém území. Teď se jich tu na území Děčínska včetně Šluknovského výběžku pohybuje podle monitoringu vědců kolem dvacítky.

Když Lukáš Žák začínal v roce 2014 s monitoringem vlků, pohybovala se na Děčínsku jedna vlčice. Predátorům se ale na území velmi daří, zvykli si na ně už i farmáři, někteří z nich jsou za návrat vlků na Děčínsko rádi a nepovažují je za hrozbu.

„Z mého pohledu sem vlk určitě patří,“ myslí si Rostislav Houda ze Staré Olešky, který chová kozy. „Vždycky tady byli, byli tu možná dřív než my, lidi. Myslím si, že nejsou hrozbou, naopak hodně zregulují hodně přemnoženou zvěř, která tady je,“ dodává.

Farmáři si za ty roky, co se vlci začali v oblasti znovu zabydlovat, situaci přizpůsobili, pořídili si ohradníky nebo pastevecké psy. Někteří menší ale kvůli vlkům chovat zvířata přestali. Zatímco v roce 2020 nahlásili chovatelé strážcům národního parku ČŠ tři napadení hospodářských zvířat vlkem, loni už to byla jen jedna události.

Spustit audio