Sladká vzpomínka zpěváka Dalibora Jandy

7. listopad 2010

Dalibor Janda už nejednou přesvědčil, že vaření patří k jeho zálibám a například o grilování by mohl skoro přednášet, ale představte si, že zabrousí i do sladké kuchyně - to když vzpomíná na jednu dobrůtku, kterou jim dělával dědeček – něco jako domácí karamelky.

Můžete pomalu svářet čtvrt litru šlehačky s 250 g cukru krystalu a přidat 1 vanilkový lusk nebo z něj vyškrábnout obsah a vmíchat do směsi smetany a cukru. Vaří se asi půl hodiny, až nažloutne, pak se vlije na olejem jemně vymazaný alobal na plechu, nechá zatuhnout a ostrým nožem se krájí na čtverečky. A ještě blíž by byl tento recept – za stálého míchání (a to podtrhuji) přivedeme k varu 125 ml mléka, 1 salko – tedy slazené kondenzované mléko, 1 kg cukru (!) a 100 g másla a pak na mírném ohni ještě asi 20 minut vaříme, pak uděláme buď karamelky nebo zkusíme tvarovat kuličky a obalovat je v kokosu…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.