Sladká vzpomínka zpěváka Dalibora Jandy
Dalibor Janda už nejednou přesvědčil, že vaření patří k jeho zálibám a například o grilování by mohl skoro přednášet, ale představte si, že zabrousí i do sladké kuchyně - to když vzpomíná na jednu dobrůtku, kterou jim dělával dědeček – něco jako domácí karamelky.
Můžete pomalu svářet čtvrt litru šlehačky s 250 g cukru krystalu a přidat 1 vanilkový lusk nebo z něj vyškrábnout obsah a vmíchat do směsi smetany a cukru. Vaří se asi půl hodiny, až nažloutne, pak se vlije na olejem jemně vymazaný alobal na plechu, nechá zatuhnout a ostrým nožem se krájí na čtverečky. A ještě blíž by byl tento recept – za stálého míchání (a to podtrhuji) přivedeme k varu 125 ml mléka, 1 salko – tedy slazené kondenzované mléko, 1 kg cukru (!) a 100 g másla a pak na mírném ohni ještě asi 20 minut vaříme, pak uděláme buď karamelky nebo zkusíme tvarovat kuličky a obalovat je v kokosu…
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.