Škvarkové placky - klenot staročeské kuchyně

Zapomenutý a znovu nalezený skvost staré české kuchyně, který vás povýší v očích strávníků…

Suroviny:
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
150 g škvarků
půl kostičky droždí
1-2 žloutky
130 ml mléka
trošku cukru
sůl
eventuálně česnek a majoránka nebo kmín
sádlo

Postup:

1. Připravíme kvásek z droždí, trošky cukru, lžíce mouky a vlahého mléka.

2. Do mísy dáme obě mouky, jemně nakrájené nebo mleté škvarky, žloutek, osolíme a okořeníme podle chuti (utřený česnek, majoránka) a prohněteme hladké těsto. Odložíme na půlhodiny kynout.

3. Těsto rozválíme na plát silný asi 1,5 cm, vykrájíme kolečka, naskládáme je na plech pokrytý pečicím papírem, potřeme rozpuštěným sádlem, ještě osolíme a kdo má rád kmín, posype i kmínem.

4. Pečeme asi 15-20 minut ve středně vyhřáté troubě.

Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.