Škubánky s mákem

Vzpomínka na kuchyni prababiček…

Suroviny:
750 g brambor
asi 10 lžic hladké mouky
sůl
mletý mák s cukrem
máslo nebo sádlo

Postup:

1. Oloupané brambory zalijeme vodou, aby byly ponořené, trochu osolíme a uvaříme.

2. Z uvařených brambor si vodu slijeme do kastrůlku, budeme ji ještě potřebovat. Brambory lehce prosypeme moukou, lehce protřepeme, vlijeme zpátky šálek vody (150 ml) z brambor, přikryjeme a na nejmírnějším stupni necháme propařit asi tak 5 minut.

3. Pak brambory rozmačkáme a promícháme, aby vzniklo jakési těsto.

4. V plecháčku rozpustíme máslo nebo sádlo, v horkém tuku namáčíme lžíci a z bramborové hmoty vykrajujeme škubánky. Klademe je na talíř.

5. Posypeme mletým mákem s cukrem, přelijeme trochou rozpuštěného másla nebo sádla a podáváme.

6. Škubánky se dají i opékat nebo podávat na slano – s nakrájenou rozpečenou slaninou, s osmaženou nakrájenou cibulí.