Sklad olejů a nafty lidé ve Vaňově nechtějí. Kvůli nadměrné dopravě i znečištění životního prostředí

4. říjen 2017

Na 70 lidí z ústeckého Vaňova se na úterním (3. 10.) setkání obyvatel postavilo proti záměru postavit v nedalekém přístavu sklad olejů a nafty. Nový logistický areál chce ve Vaňově vybudovat společnost Kongresové centrum ILF. Ve skladu by měly být miliony litrů minerálních olejů a nafty.

Podle různých variant by se v areálu u Labe mělo skladovat od 4,2 do 8,4 milionů litrů minerálních olejů a nafty. V oblasti žije kolem 2000 obyvatel, od nejbližších rodinných domů by zamýšlený sklad byl vzdálen jen zhruba 100 metrů.

„Není absolutně možné, aby nám stavební úřad města nebo úřad města říkal, co na svých pozemcích máme stavět, a co ne, když chce stavět něco, co pod tyto pravidla absolutně nespadá,“ konstatoval na setkání jeden z vaňovských obyvatel.

Vaňov léta obtěžovala nadměrná doprava, protože přes něj vede silnice I/30 z Ústí do Lovosic, která sloužila místo chybějícího úseku dálnice D8. Vaňovští mají obavy, aby se kvůli zamýšlenému skladu situace neopakovala.

„Kamiony tady nadělaly hodně paseky. Nesouhlasím proto, že si myslím, že se jinak z České republiky stane jedno velké překladiště, a to mi přijde nesmyslné,“ uvedl po setkání Tyll.

Obyvatelé Vaňova už začali s podepisováním petice proti plánovanému skladu. V současné době už mají zhruba 400 podpisů. Podle Jany Hájkové ze sdružení Občané Vaňova chtějí situaci řešit připomínkami do posouzení vlivu na životní prostředí. Také chtějí po magistrátu změnu územního plánu tak, aby se stavba něčeho podobného dala v budoucnu úplně vyloučit.

Společnost žádala o posouzení vlivu skladu minerálních olejů ve Vaňově na životní prostředí už před několika měsíci. Nakonec ale stáhla svůj záměr s tím, že ho přepracuje. S obavami obyvatel ale už tehdy nesouhlasila. Jako příklad uváděl její zástupce podobný areál, který funguje v Pardubicích.

K současnému záměru na sklad minerálních olejů a nafty ve Vaňově se zástupce investora odmítl vyjádřit.

autor: bach
Spustit audio