Sekaná s párkem

Sekaná je neprávem považovaná za zbytkové jídlo – záleží na tom, co do ní „usekáte“.

Suroviny:
500 g vepřového plecka
200 g libového hovězího masa
100-150 g uzeného masa, může být prorostlejší
1 cibule
3-4 lžíce strouhanky
2-3 lžíce kořenící směsi Mleté maso
1-2 vejce
sklenka mléka
sůl
3-4 nožičky dobrých párků
150 g anglické slaniny, jemně nakrájené

Postup:

1. Všechna tři masa umeleme, v závěru umeleme i cibuli (nebo ji drobně nakrájíme a přidáme), přidáme strouhanku a zvlhčíme ji mlékem. Po chvíli přidáme kořenící směs a vejce, dobře promícháme a podle chuti ještě přisolíme.

2. Zapékací mísu nebo formu na biskupský chlebíček (podle množství masa) vyložíme plátky anglické slaniny, nevadí, když budou přesahovat okraj.

3. Na slaninu dáme asi polovinu masové směsi, vtlačíme do ní nožičky párků a zakryjeme zbytkem směsi. Pokud nám plátky slaniny přesahují okraj, přeložíme je na povrch sekané nebo ji zakryjeme dalšími plátky.

4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, pokud by povrch příliš okorával, můžeme ho na část pečení zakrýt alobalem.

5. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, nic nezkazí sterilovaná okurka nebo ještě lépe - salát z čerstvé zeleniny.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.