Segedínská krkovice
Variace na segedínský guláš.
Suroviny:
4 plátky krkovice
350 g kysaného zelí
2 středně velké cibule
150 ml šlehačky
směs sladké a pálivé mleté papriky
sádlo
sůl
hladká mouka na zahuštění
Postup:
- Plátky krkovice naklepeme, nakrojíme okraje asi 1 cm hluboko a osolíme.
- Cibuli nakrájíme a na sádle zpěníme, pak na ní opečeme plátky krkovice z obou stran.
- Poprášíme mletou paprikou, zalijeme asi půl litrem vody nebo vývaru, zakryjeme a dusíme skoro do měkka.
- Pak přidáme kysané zelí, které předem neproplachujeme a dodusíme.
- V závěru zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané v trošce studené vody, když šťáva zhoustne, přilijeme šlehačku a necháme ještě krátce povařit.
- Podáváme s vařenými bramborami, pokud chceme jako přílohu houskový knedlík, pak přidáme víc vývaru a uděláme omáčku.
Související
-
Krkovička na pivu
Vepřové maso a pivo jdou dobře dohromady nejen na jednom stole, ale dokonce i na jednom talíři…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.