Krkovička na pivu
Vepřové maso a pivo jdou dobře dohromady nejen na jednom stole, ale dokonce i na jednom talíři…
Suroviny:
4 plátky krkovice mírně prorostlé
4 plátky anglické slaniny
2 cibule
4-5 stroužků česneku
malý kousek sádla
sklenka piva světlého
sůl
pepř
mletá sladká paprika
Postup:
1. Plátky masa osolíme, okořeníme pepřem a paprikou a vložíme na sádlo rozehřáté v zapékací misce nebo v pekáčku.
2. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a posypeme tím maso, každý plátek zakryjeme plátkem slaniny a nakonec zalijeme pivem – do úrovně slaniny.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi hodinu, zpočátku pod víkem nebo alobalem, ke konci odkryjeme, aby se vytvořila kůrčička.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.