Se zdravotní péčí na Šluknovsku by mohla pomoct nemocnice ve Varnsdorfu. Krajská zdravotní obnovuje jednání s městem

9. leden 2020 09:48

Krajská zdravotní se vrací k myšlence využít nemocnici Varnsdorf. Hledá řešení, jak zajistit lékařskou péči pro celé Šluknovsko. Vedení Varnsdorfu je nabídce nakloněno, ale nejdříve ji proberou radní města.

Krajská zdravotní jednala s Varnsdorfem o vstupu do nemocnice před dvěma lety. Tehdy měla zájem o volné patro, a její představa byla zřídit tu kontaktní místa pro zajištění základní péče, tedy jakési poradny, které by spadaly pod nemocnici Děčín. Jenže jednání tehdy nedopadla.

„Jednání pokročila dost daleko. Je fakt, že v tom závěru, když už byla připravená nájemní smlouva na to jedno patro, že jsme mohli začít nějakým způsobem řešit tu zdravotní péči, tak z toho sešlo. Rumburk je v konkurzu, je tak správkyně, která má v první řadě za úkol uspokojit věřitele, a to zřejmě není tak rychlé,“ říká předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Krajská zdravotní obnovila jednání s Varnsdorfem

Proto se chce Krajská zdravotní vrátit k jednání s Varnsdorfem. Městu poslala dopis a čeká na reakci.

„Dopis dorazil, ve čtvrtek bude rada, kde se tyto věci budou probírat. My, jako město Varnsdorf, děláme pro to všechno, abychom mohli pomoci nějakou tu péči ve Šluknovském výběžku zabezpečit, pokud by došlo k nejhoršímu a rumburská nemocnice by musela některá oddělení úplně uzavřít. Teď tam máme dnes LDN a další ordinace, ty bychom chtěli 100% zachovat. Teď potřebujeme vědět, co potřebuje kraj, popřípadě Krajská zdravotní,“ shrnul místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek z hnutí ANO.

Napovědět má jednání krajské pracovní skupiny pro zajištění zdravotní péče na Šluknovsku, které zasedá příští týden na krajském úřadu.

Ve varnsdorfské nemocnici funguje ortopedická, gynekologická a chirurgicko-traumatologická ambulance, ultrazvuk, rentgen a léčebna dlouhodobě nemocných.

Nemocnice v Rumburku je od listopadu v konkurzu, pod nucenou správou. Přihlásilo se asi devadesát 90 věřitelů s pohledávkami za 89 milionů korun. Nemocnice patří městu Rumburk, to ji ale provozovat nechce, je to pro něj příliš velká finanční zátěž.

Spustit audio

Související