Zadlužená Lužická nemocnice v Rumburku zůstává v provozu. Její budoucnost je ale zatím nejistá

31. prosinec 2019 12:05

Insolvenční správkyně Lužické nemocnice v Rumburku požádá o personální pomoc okolní nemocnice. Zatím se jí daří vyplácet výplaty personálu. Kraj navíc zadlužené nemocnici pomohl finanční injekcí 4,5 miliony korun, díky ní může nadále fungovat neomezeně. Zatím je potřeba najít způsob, jak ušetřit na provozu. Věřitelé se u soudu přihlásili s pohledávkami zhruba za 89 milionů korun.

Teď je v Lužické nemocnici, jako každý rok přes svátky, provoz omezený. Záchranná služba posílila v oblasti posádky sanitních vozů. Při zdravotních potížích nabídla ošetření a pomoc českým pacientům nemocnice v saském Sebnitz, sousedícím s Dolní Poustevnou. Lidé tam za ošetření nic neplatí, nemocnice přijme každého.

„Myslím, že bychom asi na konci ledna už věděli, jestli to funguje, nebo ne, tedy jestli nám okolní nemocnice můžou vypomoci s personálním zabezpečením, a jaké máme my možnosti, jak si zajistit všechna na pracoviště sami. Ty změny neočekávám tak zásadní, jako jsem se jich původně bála,“ upřesnila insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová, co ji čeká v nejbližší době a jaké změny bude muset v nemocnici provést.

Lužickou nemocnici, která zajišťuje péči zhruba pro 55 tisíc lidí ze Šluknovského výběžku, poslal soud do insolvence letos v srpnu.

Správkyně teď pracuje na konečné zprávě o budoucnosti zařízení. Až bude hotová, musí se vypořádat s věřiteli nemocnice. Těch se přihlásilo kolem 90 s pohledávkami okolo 89 milionů korun.

Spustit audio