Sašenčina lučina

Abyste měli informaci úplnou, Sašenka je sestra paní Úlehové, která žije na jihu Čech a tam, jak známo, se mléčným výrobkům daří nejen ve velkovýrobě, ale i doma.

Suroviny:
500 ml bílého jogurtu
200 ml šlehačky
špetka soli
na případné dochucení – mletá paprika nebo strouhaný křen nebo mleté ořechy nebo olejovky, pažitka, česnek…

Postup:

1. Smícháme jogurt se šlehačkou, mírně osolíme – pozor, nešleháme, jen promícháme!

2. Větší cedník vyložíme čistým bílým plátýnkem, vložíme do mísy a na plátýnko vlijeme jogurtovo-šlehačkovou hmotu. Necháme 24 hodin v lednici vykapat.

3. Vznikne hutná hmota, kterou můžeme ještě rozdělit a každou část podle chuti dotvořit – například mletými ořechy nebo mletou paprikou nebo strouhaným křenem, česnekem, pažitkou... Pokud přidáme rozmělněné olejovky, vznikne zdravá pomazánka, kterou pak můžeme ještě doplnit drobně krájenou cibulí.

Dobrou chuť vám přeje Ivana Úlehová a Český rozhlas Sever!