Salát z kysaného zelí s ananasem

Kysané zelí je bohatým zdrojem vitamínu C – zejména tedy to doma připravované. Chránilo námořníky na dlouhých plavbách před kurdějemi a prospěje i nám – „suchozemcům“. Vitamín C je citlivý na teplo, tak kysané zelí konzumujeme nejraději v syrovém stavu.

Suroviny:
500 g kysaného zelí
1 menší cibule
2 lžíce dobrého oleje
trošku cukru
sůl
půl malé konzervy ananasového kompotu

Postup:

1. Zelí překrájíme, aby nemělo dlouhé nudličky a vmícháme do něj drobně nakrájenou cibuli.

2. Zakápneme olejem, můžeme přidat trošku láku ze zelí (pokud je ostrý, můžeme trochu naředit vodou nebo šťávou z kompotu), přidáme kostičky kompotovaného ananasu a chuť doladíme troškou cukru, popřípadě soli.

3. Výborná příloha ke klobáse, pečenému masu…

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.