Sáhni si na ptáka

5. červenec 2009

Muzeum města Ústí nad Labem otevřelo ve výstavních prostorách v ulici Velké Hradební výstavu, věnovanou 150. výročí narození významného podnikatele a ornitologa Heinricha Lumpeho, zakladatele ptačí rezervace, tzv. Lumpeparku, který byl předchůdcem ústecké zoologické zahrady.

Výstava, nazvaná "Sáhni si na ptáka", je zajímavá mimo jiné tím, že je haptická. Co to znamená vysvětluje vědecký tajemník ústeckého muzea Václav Houfek.

Václav Houfek: Výstava vznikla původně se zaměřením na lidi se zrakovým postižením, kteří mají omezené možnosti vnímat skutečnosti, u kterých si běžný člověk ani neuvědomuje, že je získává právě zrakem. Kolegové, kteří tuto výstavu připravili, si dali záležet na tom, aby si každý návštěvník mohl kontaktním způsobem osahat věci, ke kterým ani člověk, který dobře vidí, přístup nemá - pokud tedy není sám chovatel nějakého drobného ptactva. Je to výstava, která dá návštěvníkům šanci dozvědět se trochu více z toho nejtěsnějšího kontaktu o přírodě a hlavně o ptácích. Jsou tady drobní vycpaní ptáci, na které si je možno sáhnout, i různé jiné záležitosti, spojené se světem ptáků. Jsou tady ptačí vajíčka a hnízda, na která si je možné sáhnout, jsou tady naplněné pytlíky, aby si člověk mohl potěžkat, kolik vlastně různé druhy ptáků váží. Pak jsou tady ptačí siluety, které člověk zná z oblohy, kde může vidět i velké ptáky s roztaženými křídly, ale normálně si na ně nikdy sáhnout nemůže. Tady si může každý udělat představu o běžném rozpětí křídel různých druhů ptáků - od těch malých druhů, jako je rorýs nebo vlaštovka, přes havrana až po orla mořského, našeho největšího dravce. Návštěvník si může také jakoby osahat, vyzkoušet, jak ti ptáčkové mají "těžký život" - jakým způsobem, když nemáte ruce, musíte uchopit zrníčko, dostat se k jadýrku; teprve pak máte co jíst. Totéž je u oříšků nebo u šišek. Můžete si to vyzkoušet. Ta síla a schopnost manipulace s předměty je u těch zobáků mnohem větší, než si člověk dovede představit, pokud o tom vůbec uvažuje. Běžný návštěvník si může vyzkoušet tu výstavu i z pohledu těch zrakově postižených osob; může si půjčit takový šátek uvazovací, zakrýt si oči a projít si tu výstavu z pohledu lidí, kteří nemají možnosti jako zdraví lidé. K těm zobákům ještě - je tady vystavena kolekce ptačích lebek se zobáky a je možno si zase osahat, jak třeba vypadá zobák orla mořského nebo havrana polního, případně jiných ptačích druhů.

K osahání jsou pro návštěvníky připraveny například i ptačí pařátky nebo pera. Nevidomí jistě ocení naváděcí šňůru a také popisky ve slepeckém písmu. Svůj koutek má na výstavě v Ústí nad Labem i sám Heinrich Lumpe. Hlavními exponáty jsou tu obří pamětní kniha Lumpeparku, vedená od roku 1908 do roku 1943, a také posmrtná maska samotného Heinricha Lumpeho, vystavená vůbec poprvé. Výstava "Sáhni si na ptáka", umístěná v muzejním a dokumentačním centru v Ústí nad Labem v ulici Velké Hradební, potrvá do konce září.

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2009, 4. - 10. července 2009.
Přepis: NEWTON Media, a.s. Redakčně upraveno.
Kompletní rozhovor si poslechněte ZDE (4:20).

autoři: frv , hau , Václav Houfek
Spustit audio