Sady pod Hazmburkem lákají zloděje – dělají na třešně nájezdy ve velkém

22. červenec 2021 15:02

Třešňový sad pod Hazmburkem na Litoměřicku sklízeli zloději. Třešně trhali pozdě večer, když odešli hlídači. Asi desetičlennou skupinu nelegálních česáčů policisté zastihli přímo na místě, s plnými přepravkami kradených třešní.

„Byli zruční – to množství, které tam bylo, svědčilo o šikovnosti,“ konstatuje Tomáš Rotbauer, strážník z Třebenic. K rozlehlému třešňovému sadu zemědělského družstva Klapý letos mířil víckrát – když dostal informace, že tam jezdí skupiny lidí a ve velkém kradou třešně.

„Dvakrát se mi je nepodařilo chytnout – viděl jsem auta, ale než jsem to objel, byli pryč. Ten sad je velký, a oni tam nebyli poprvé,“ dodává.

Napotřetí už česáče chytil přímo na místě. Na pomoc přivolal i státní policii. „Sad je vidět přímo z vesnice, takže i když tam ta auta byla schována, tak nejdřív musela projet hlavní cestou. Byl jsem proto upozorněn občany, že tam zřejmě dochází ke krádeži,“ popisuje.

Ovocnáře trápí zloději a špačci

Podle ředitele družstva, Otakara Šaška, hlídači sady hlídají od brzkého rána až do pozdního večera. „Jednat hlídají úrodu proti nenechavcům, jednak plaší špačky, kteří ve velkých hejnech na ty třešně nalítávají,“ vysvětluje.

Jenže jakmile hlídači odejdou, přichází nezvaná druhá směna. „Ten problém s nimi máme dost velký. Řešíme to ve spolupráci s městskou policií ve Třebenicích, s Policií České republiky,“ dodává Šašek.

Družstvo tak přichází nejen o úrodu třešní. Při neopatrném nočním trhání trpí také stromy. To všechno zvyšuje ztráty v ovocnářství.

Letos tady navíc sady třešní a meruněk poškodil jarní mráz, pak i absence včel, které v chladných dnech neopylují, a čmeláci, které sem sadaři několik let vysazují, na všechno nestačili.

Spustit audio

Související