Zemědělci z Lounska mohou žádat stát o kompenzaci za vichřici

15. červenec 2021 09:14

Zemědělci z Lounska mohou žádat o státní kompenzaci za škody, které jen 24. června způsobila vichřice. Silný vítr a krupobití zdevastovaly hlavně chmel, na některých místech zbyly jen holé šlahouny bez listí.

To je případ třeba zemědělské společnosti, která hospodaří v okolí Petrohradu na Lounsku.

„Tahle chmelnice je například na 100 % zničená. V pojišťovně už to uznali,“ ukazuje technik chmelařství Jiří Trepeš, zatím co se rozhlíží po chmelnici s žateckým poloraným červeňákem.

Je tu i jeho kolega, chmelař František Jelínek: „Zůstaly jen holé dráty a listí, všechno ostatní ty kroupy očesaly,“ shrnuje. „A nejde jen o chmel – máme poničenou i řepku, obilí a kukuřici. Třeba pšenice je také z 90 % zničená,“ dodává Trepeš.

Chmelařská společnost si pojištění platí. Také podává žádost o kompenzaci na ministerstvo zemědělství.

Dotace nesmí s pojistkou přesáhnout výši škody. Navíc platí jen někde

„Žádáme a budeme doufat. Jsou tam takové kličky, že když to máte pojištěné, tak vám dají rozdíl mezi skutečnou škodou a tím, co vám zaplatí pojišťovna – a my to máme docela dobře pojištěné. Tady na Rakovnicku ale máme také docela velké škody, na to ale ministerstvo nepamatovalo, Rakovník do toho vůbec nepatří, přitom tam jsou ty chmelnice poškozené stejně jako tady,“ upozorňuje ještě František Jelínek.

„Vypočtená výše dotace nesmí v součtu s případným pojistným plněním přesahovat 100 % z výše škody. V opačném případě bude výše dotace snížena tak, aby náhrady včetně pojistného nepřesáhly 100 % škod,“ objasňuje mluvčí ministerstva zemědělství, Vojtěch Bílý.

Území podle něj určil hydrometeorologický ústav.

„V ostatních oblastech jde dle Českého hydrometeorologického ústavu o nepříznivé povětrnostní podmínky, které nejsou předmětem tohoto dotačního programu,“ doplnil Bílý.

Žádosti o kompenzace můžou zemědělci z Petrohradu a okolí podávat do poloviny srpna.

Spustit audio

Související