Zemědělci v Ústeckém kraji se zatím letošní rok pochvalují – počasí přeje plodinám i píci

7. červen 2021 07:55

Letošní počasí si zemědělci v Ústeckém kraji zatím pochvalují. Rčení o studeném máji, který slibuje dobrou úrodu, podle nich stále platí. Chladné jaro s dostatkem deště svědčí zelenině, ovocným stromům, i obilí a dalším plodinám. Na Teplicku se už rozjela sklizeň pícnin do senáže. Začala zhruba o týden dřív než v předchozích letech.

„To chladno a ta voda, to je vidět, jak je to všechno zelený. Loni to už bylo dobrý a letos je to ještě lepší,“ pochvaluje si soukromý zemědělec Zdeněk Ludvík, zatímco se rozhlíží po svých polích v okolí řeky Bíliny na Teplicku. Ty, na kterých pěstuje vojtěšku a jeteloviny, už posekal, nechal zavadnout a zpracoval do senáže.

Teď jeho stáda krav s telaty spásají čerstvou svěží trávu, které je dostatek.

„To je vidět i na těch kravách, kolik mají mléka, a jak přirůstají telata,“ dodává zemědělec.

Zdeněk Ludvík s manželkou hospodaří na 120 hektarech. Na pastvinách mají krávy a telata, na polích obilí a pícniny, na loukách pak připravuje zásoby sena na zimu.

Plodinám se, až na kukuřici, daří

Také v zemědělském družstvu v Peruci na Lounsku jsou podle ředitele Tomáš Jonáše s počasím spokojeni. Sníh doplnil spodní vodu, navíc ještě pomohly i jarní přeháňky.

„V květnu přes 100 milimetrů, to u nás není obvyklé, takže jsou všechny ty porosty poměrně pěkný – pšenice, ječmeny, cukrovky. Horší jsou kukuřice, protože těm ten chladný květen nesvědčí.“

Současné počasí je podle něj obvyklá norma. „To, co bylo 5 let dozadu, bylo nenormální. Normálně mají začínat žně někdy kolem 25. července a ne 15. července,“ dodává Jonáš.

V Peruci se ovšem obávají hrabošů, kteří jím loni zlikvidovali část úrody. Podle Jonáše se hlodavci objevili v místech, kde přezimovali – tedy v ozimých pšenicích a řepce. V jařinách nejsou, tam nejspíš zabrala hluboká orba.

Spustit audio

Související