Rudolf Pokorný

23. duben 2008

Dnes už jen opravdu dobrý znalec dějin české literatury bez rozmýšlení zareaguje - spisovatel a básník druhé poloviny 19. století. A při tom ve své době patřil k nejznámějším a nejplodnějším autorům.

Narodil se před 155 lety, 18. dubna v Heřmanově Městci, zřejmě na přání rodičů vystudoval obchodní školu v Praze, ale jeho touha mířila docela jinam - okouzlený verši Vítězslava Hálka, začal sám psát a publikovat v časopisech a ve dvaceti letech vydává první básnickou sbírku Z jarních luhů, zcela se vzdává obchodní či úřednické kariéry a věnuje se výhradně literatuře a psaní a nejen jako autor. Od roku 1876 například redigoval časopis Paleček, ve stejném období se velmi sblížil se slovenskými autory, spolupracoval s časopisem Nitra - ale ten se nedožil více než tří ročníků. Jedním z důvodů byl i jazyk - Nitra totiž vycházela v jakési českoslovenštině, umělém jazyku, který se neujal. Ale ze své lásky a cest po Slovenku - jak sám říkal - po své druhé rodné zemi - vytěžil Rudolf Pokorný krom jiného dva svazky Potulek po Slovensku. Rozhodně přispěl k lepšímu poznání Slovenska a Slováků, stejně jako poetickou knihou Mrtvá země z roku 1885 - příběh Čachtické paní mu umožnil tvořit tuto knihu žánrově velmi pestře, od pověsti k obřadním písním a zdařilo se tak i z dnešního pohledu zajímavé zobrazení života na Slovensku. Pozornost věnoval i jiným slovanským národům, překládal, tvořil ohlasy, ale nezapomínal oslavovat ani zem vlastní, vedle milostné lyriky to byl jeden z nejčastějších námětů. Přispíval snad do všech tehdy existujících časopisů - ať už poezií nebo prózou. V roce 1882 se oženil s Růženou Purkyňovou - dcerou malíře Karla a vnučkou slavného biologa Jana Evangelisty Purkyně. To snad byla světlá chvilka, protože jinak - přes veškerou snahu a vynakládanou energii nebyl moc úspěšný, jeho projekty netrvaly dlouho - například z edice Anthologie ruské lyriky se podařilo vydat jeden jediný sešit. Důrazněji se začaly ozývat i zdravotní problémy a tak se nakonec Rudolf Pokorný rozhodl pro - řeklo by se - občanské povolání - získal místo okresního tajemníka v Libochovicích, kam se i s manželkou Růženou odstěhoval. Stihl se ještě podílet na přípravách oslav 100. výročí narození slavného libochovického rodáka a děda manželky - Jana Evangelisty Purkyně, ale po pouhých 47 dnech - v září 1887 v Libochovicích zemřel, nebylo mu ještě 35 let. Jeho hrob najdete na libochovickém hřbitově a pamětní desku na domě číslo popisné 615 v ulici doktora Vacka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.