ŘSD se chystá na dostavbu obchvatu Loun. Velká část dálnice D7 by mohla být hotová za 5 let

28. červenec 2020 10:02

Ještě letos začnou dělníci se stavbou další části dálnice D7. Postavit mají druhou část obchvatu Loun, ze kterého se tak stane nový úsek této dálnice.

Podle smlouvy zveřejněné v registru smluv zaplatí stát, respektive ŘSD, za výstavbu víc než 6kilometrového úseku silnice 935 770 000 korun.

Metr nové dálnice tak vyjde na víc než 150 000 korun. Součástí zkapacitněného obchvatu budou ale i nové mosty nebo protihlukové zdi.

Výstavbu úseku u Loun zdrželo vyjednávání o výkupu jednoho z pozemků. Podle ředitele chomutovské správy ŘSD Martina Vidimského ale začnou práce ještě letos. Podle plánů ředitelství má být nový úsek D7 hotový do 2 let.

Silničáři aktuálně pracují také na stavbě obchvatu kolem Panenského Týnce na Lounsku. Po tomto úseku by se měli řidiči projet příští rok na podzim.

ŘSD aktuálně vybírá firmu, která bude mít na starosti výstavbu dalšího úseku D7, a to u Chlumčan na Lounsku.

Ministerstvo životního prostředí pak prodloužilo posouzení nové dálnice na životní prostředí, a to pro úsek D7 od Panenského Týnce na Lounsku až pod Knovíz u Slaného ve Středočeském kraji. Aktuálně tak platí souhlasné stanovisko v procesu EIA do roku 2025.

Stavba tří úseků od Panenského Týnce po Slaný by pak podle silničářů mohla začít v roce 2023. Hotovo by potom mohlo být za další dva roky.

Po dokončení těchto úseků pak bude zbývat dobudovat část dálnice u Postoloprt na Lounsku, kde město shání peníze na přesun fotbalového hřiště.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související