Rozvoz obědů litoměřickým seniorům podražil. Charita tak reaguje na rostoucí inflaci

24. červen 2022 10:50

Se zvyšováním cen potravin, energií nebo pohonných hmot se potýkají také v litoměřické charitě. Kvůli rostoucím nákladům museli zdražit obědy pro seniory i jejich rozvážku. Seniorům odkázaným na tyto sociální služby, ale podle jejich slov nezbývá nic jiného než se s rostoucími cenami smířit.

78letá Zdena Meredová si nechává obědy vozit z nedaleké jídelny domova pro seniory. Co si dá k obědu, si vybírá měsíc dopředu. „Nestarám se, nevařím, nenakupuji. Když mi to sem přivezou, tak to laskavě sním,“ pochvaluje si paní Zdena.

Jedním dechem ale dodává, že nemá jinou možnost, než se s dražšími obědy smířit. „Kdo naříká a nadává, tak mě štve. To, že obědy zdražují, mi samozřejmě vadí. Ale vždyť to slyšíte – zdražuje všechno. Tak dokud mi budou stačit peníze, tak to půjde. Zatím na mě nekřičeli, že mám málo peněz,“ krčí Rameny paní Zdena.

Z kuchyně litoměřické charity takhle každý den k seniorům míří na 150 obědů. Kvůli rostoucím nákladům ale výrazně podražily.

„Inflace stoupala už minulý rok, takže už loni došlo ke zdražení. Tenhle rok pak byl enormní nárůst inflace, takže klient teď má oběd za 110 korun plus tu dopravu,“ vysvětluje ředitelka litoměřické charity Karolína Wankovská.

Z původních 20 korun teď stojí rozvoz dvojnásobek. Podle Wankovské je nárůst cen nevyhnutelný. Kromě pohonných hmot charitě dvojnásobně stoupla také cena energií nebo svozu odpadu.

Spustit audio

Související