Roman Horký - skupina Kamelot

V pátek 12. června byl hostem v našem vysílání Roman Horký ze skupiny Kamelot. Povídali jsme si s ním o tom jak vznikl název skupiny, proč se poslední album Mořská sůl a proč se Kamelot v čele s Romanem Horkým pustil do turné s názvem "O 106"... Pokud Vám rozhovor "utekl", můžete si ho poslechnout či přečíst zde.

Slávka Brádlová, redaktorka: Český rozhlas Sever, dnešní ohlášený host Roman Horký. K tomu je možná zbytečné dodávat taky leader skupiny Kamelot. Hezký den.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Hezký den.

Slávka Brádlová, redaktorka: Já jsem se už dlouho chtěla zeptat, proč vlastně ten název Kamelot? Funguje od roku 1982, tuším, tak proč Kamelot? Třeba hrad Kamelot, když za zády máte hrádek?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: No, tak ono tohle nemá souvislost s hradem Kamelot, ale v podstatě mohla by to být třeba i arabská tkanina, že, která se používá na velbloudech, tomu se taky říká, té tkanině, kamelot. Ale je to prodavač novin. A já jsem kdysi ve svém mládí četl takovou historiku Otakara Batličky, ta knížka se jmenovala Tábor ztracených a byla tam povídka s názvem Kamelot. Takže to byl takový mladý chlapec, který prodával na náměstí noviny, zachránil život nějakému taxikáři. No a já jsem se tam vlastně dozvěděl v mých nějakých tehdy deseti, dvanácti letech, že kamelot je prodavač novin. A v té době jsem docela psal intenzivně písně, takřka jednu za druhou a pochopitelně ne až tak kvalitní, že, ale jako ta partička, která se udělala kolem mně a kolem Radka Michala Boučka, kolem nás dvou kluků, nám bylo tehdy 18, 17 let, tak jsme si potřebovali dát nějaké jméno. Tak jsem přišel s tím, že bysme se mohli jmenovat Kamelot a z toho vlastně vyplynulo to, že to má i logiku, že když píšu písničky jako formou nových zpráv, takže by mohl ten název být takový. A nám se ten název líbil velice, mně se líbí dodnes. Myslím si, že to slovo má břink.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tolik do úvodu, no a samozřejmě, jestliže jsem řekla, že ke jménu Roman Horký patří název skupiny Kamelot, tak k těm oběma názvům nebo jménům patří také písničky. Tady je první z těch dnešních.

Slávka Brádlová, redaktorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte našeho dnešního dopoledního hosta Romana Horkého, který tady reprezentuje skupinu Kamelot a teď dozněla písnička V rákosí. Je to vlastně jedna z písniček zatím posledního alba, tuším, třiadvacátého v pořadí. Album se jmenuje Mořská sůl, písnička se jmenuje V rákosí. Co byste řekl právě k této písničce? Protože to byla vaše volba.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: V rákosí je takový malý obrázek z jednoho místa, které se jmenuje Nová Ves u Pohořelic. Tam kousek od Pálavy mám své kamarády a občas tam za nimi zajedu a jsou to rybáři, rádi chodí na ryby, rádi sedí v létě u ohýnku a rádi hrají na kytary, občas je navštívím a hraju písně a tohle je právě jedna z písniček, kdy nám, kdy mi bylo třeba osobně velice hezky, vzal jsem si loďku, zajel jsem na jezero a díval jsem se, jak zapadá slunce do toho rákosí a kytaru jsem měl také s sebou právě na té loďce, tak to byl takový pěkný okamžik předloňského léta.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ale pojďme teď k něčemu, co je pro skupinu Kamelot absolutně nejaktuálnější, a to je turné, nechce se mi říci obrovské, ale skoro by ten termín k tomu seděl, protože turné se jmenuje "O 106" a v podstatě jde o to, jestli se vám zadaří nebo nezadaří během 106 dnů odehrát 100 koncertů v řadě za sebou. To je pořádná šňůra, dokonce prý budete, pokud se to povede, zapsáni do té České knihy rekordů. Je to pravda?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Je to pravda. Ještě to žádná kapela před námi neudělala, ale ten důvod, proč jsem tady tohle vymyslel, je doslova prozaický, a to proto, že jsme Mořské soli, novému albu, chtěli udělat co největší publicitu. Pochopitelně spousta manažerů řeklo, že tohle prostě nelze udělat, ale nakonec jsme to společnými silami s Luckou Kopáčkovou a s managerkou vlastně dokázali a jsem tomu rád, protože to bylo nesmírné úsilí domluvit 106 měst, aby na sebe navazovala. Je to velice náročné.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ráda věřím, ale jsem také ráda za nás, za Severočechy, že jsme měli šanci tak jakoby se přiživit na tomto turné"O 106", protože už jste se předvedli v Ústí nad Labem, v Teplicích, v Lounech, v Roudnici, taky Žatec byl na plánu, Jirkov, Bílina, takže já si myslím, že Severočeši jsou za to rádi. Ale, pokud už jste mluvil o albu Mořská sůl, které vlastně je asi stěžejním programem toho turné, toho koncertu, tak já si myslím, že bychom mu mohli dát větší prostor. Takže malý oddech při písničce, a pak, dáme si Mořskou sůl.

Slávka Brádlová, redaktorka: Roman Horký a skupina Kamelot. Tak dá se říct, že jsou hosty dnes ve vysílání Českého rozhlasu Sever, i když mluví za všechny jenom Roman Horký. Ono ostatně to složení původní kapely se hodně obměnilo, zůstal jste jenom vy, jako ten pilíř. Tak možná bychom, než se vypravíme na rozbor alba Mořská sůl, se mohli zastavit u toho současného obsazení personálního. Takže, kdo s vámi hraje?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Tak v podstatě pořád zůstáváme kvartetem. My jsme vždy byli kvartet, akorát, že jsme měli dřív zpěvačku, Jíra Meisner - basová kytara, zpěv, Pavel Plch - rytmické nástroje, zpěv, Viktor Porkristl - kytara, zpěv a Roman Horký - sólová kytara, zpěv.

Slávka Brádlová, redaktorka: No a taky autorství, protože vy jste podepsán pod kolika procenty té tvorby?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Pod sto.

Slávka Brádlová, redaktorka: Pod sto?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Pod sto procenty.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takže za vším si stojíme, za všechno mohou fanoušci chválit vás, popřípadě vám mohou ...

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Můžou, můžou mne hanit, můžou mne chválit.

Slávka Brádlová, redaktorka: Hubovat.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Zkrátka mám to všechno na triku, kritici mne můžou do nitky rozebrat. Kluci jsou z obliga, protože ti za to nemůžou.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ti za to nemůžou, ti to jenom hrají. Fajn, tím lépe. Mořská sůl je tedy zatím poslední album. Jsou to všechno novinkové věci, nebo jste se k něčemu vrátil? Nebo opravdu je to tak, jak píšete na webu, že je to vlastně zrcadlení toho života, jak tak jde, ubírá se?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Je to tak, je to tak. Jsou to všechno novinky. Na albu je jedenáct nových písní, jsou tam písničky hodně o cestách, o cestování, protože jsem docela během těch tří let různě cestoval, ať to bylo do Ameriky nebo do Jižní Ameriky nebo do Austrálie nebo do Karibiku nebo zkrátka jenom po našich luzích a hájích, po Chorvatsku, po Itálii. To všechno mne inspiruje a jsou to všechno takové pohlednice z cest. Kdyby se to jmenovalo to album "Pohlednice z cest", tak je to naprosto výstižné, ale Mořská sůl je taky pěkný název, protože moře je život a sůl je nad zlato.

Slávka Brádlová, redaktorka: To je hezké vyjádření, navíc pohlednici, tuším, před několika lety vydal Robert Křesťan, takže byste se cítil jako někdo, kdo napodobuje?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Jako plagiátor, ale to, to asi ne. Ale myslím si, že "Pohlednice z cest" by taky mohlo být, ale, ale Mořská sůl, ten název je určen a je to píseň titulní, která vystihuje pocity u toho moře nebo vlastně pocity člověka, který se dostal na nějaké pěkné místo. Moře je nesmírně inspirující médium.

Slávka Brádlová, redaktorka: Říká se, že lidé, kteří poprvé uvidí moře, tak jakoby hned vědí, jestli budou kamarádi nebo ne, jestli se jim ozve nějaká struna v srdci, v duši, že je to záležitost, která je okouzlí a vezme.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Já jsem se narodil ve znamení ryb, to znamená, že k moři, k vodě docela tíhnu a jak říkali staří Číňané, když třeba hledali místa, tak vlastně vždycky podle vody, že. Moře je pochopitelně veliké, ale třeba, co se týče třeba toho domu, tak to musí mít základní faktory, že nejlepší by bylo mít dům někde jakoby na mírné výšině, zprava by měla téci řeka, zleva řeka a člověk by v tom domě měl ležet jako v lenošce, že by měl být jakoby za sebou zapadající slunce, tvář otočenou k východu nebo k jihu a měl by v tom domě opravdu jako ležet. To znamená, že ještě za ním by měl být kopec jako za zády toho domu, nějaký mírný kopec, nemusí tam být zase hora, aby tam seděl jako v křesle a jako bonus navíc ještě, kdyby se ty řeky někde pod ním propojily a meandrovaly okolo.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takových míst je asi málo na světě.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Ale jsou.

Slávka Brádlová, redaktorka: Ale jsou. Tak dejme tomu, že posluchači si mohou trochu té pohody, která by voněla právě z takového položení domu nebo lenošky, že mohou trochu té pohody užít i při poslechu písniček z vašeho alba Mořská sůl, tedy z kamelotýho alba, no a na vás je teď vybrat z těch jedenácti písniček další. Slyšeli jsme už písničku V rákosí, co to bude teď? Je tam nějaká, s kterou jste se, jak se říká, hodně peklil? Která dala hodně práce a pořád to nějak nebylo ono?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: To je písnička, to vím přesně, to je písnička Julie. Je to takový dávný příběh z doby renesance, příběh, který jsem si vymyslel a ke kterému mne dovedla melodie, protože jsem začal tvořit na kytaru melodii, která šla docela rychle a přímočaře. Potom bylo na to velice těžké najít příběh. Už se mi o tom zdálo, já jsem si říkal: co s tou Julií nakonec udělá, že a tak jsem tu písničku opravdu psal asi dva roky, pořád jsem se k ní vracel, měl jsem první, druhou, třetí sloku, pak jsem tu třetí, druhou zase vyhodil, psal jsem jiné a opravdu hodně sil mi vzala. Já neříkám, že to je práce, jo, to psaní písniček, to je zábava pořád, to, pro mne je to pořád radost, ale času mně to vzalo nesmírně moc. Nakonec jsem šťasten za to, jak to vlastně všechno dopadlo, protože ta písnička se líbí i na koncertech a mám z ní osobně dobrý pocit, protože to publikum z ní má taky dobrý pocit.

Slávka Brádlová, redaktorka: Jméno toho hosta je Roman Horký, stojí v čele skupiny Kamelot. Posloucháme jeho povídání, jeho vyprávění, posloucháme i písničky ze zatím posledního alba s názvem Mořská sůl. Mimochodem jmenuje se tak i první písnička na albu, tak tu jsme si dnes nedali, zato jsme si dali jiné dvě a mne by zajímalo, jestli vy sám osobně se třeba na koncertech rád vracíte k písničkám starším. Musí jich být na desítky a co když na vás publikum najednou začne skandovat nějaký titul? Jste schopni?

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Teď se to nestává, teď, jak jedeme Mořskou sůl a hrajeme nové písně, tak já už na samém úvodu říkám, co se bude dít na tom pódiu, co budeme hrát, takže opravdu teď na našich koncertech opravdu zní všech jedenáct nových skladeb, občas to proložíme nějakou starší písničkou, která je výjimečná třeba v tom, že byla třeba na vrcholku tehdejší hitparády nebo i je oblíbená jinak. Těch písniček hitových máme, máme docela dost, takže to můžeme proložit, můžeme si s tím tak jaksi šoupat, lamborovat, nebo jak se to ještě líp dá vysvětlit, zkrátka můžeme být v tomhle, v tomhle ohledu hodně kreativní.

Slávka Brádlová, redaktorka: Říká se také, že fanoušci někdy nestíhají vývoj svého idolu a může se docela dobře stát, že lidé, kteří vás poslouchali před těmi 27 nebo i 20 lety, tak najednou ty písničky jakoby jim začnou znít jinak, nebo ty texty jim říkají něco jiného, než na co byli zvyklí. Ale to je asi dobře.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: To je naprosto v pořádku. Každý se vyvíjí. Nežijeme před 25 lety, že, člověk se mění, působí na nás okolí, působí na nás svět, vývoj, společnost se mění, že také. Já myslím, že pochopitelně jdou s námi ty vzpomínky, že, k tomu se člověk vždy rád vrací, že, protože bez vzpomínek a bez historie v podstatě člověk neexistuje, že. Takže, pokud publikum před 25 lety poslouchalo Romana Horkého, no, tak poslouchalo tehdy chlapce, který měl 20 let, když přijdou na dnešní koncert, tak tam vidí chlápka, kterej má 45 a nemůže nikdo po mně chtít, abych v 45 letech psal písně jako 20letý hoch.

Slávka Brádlová, redaktorka: Co vás čeká v té nejbližší době? No, já bych řekla, dožít a přežít závěr turné "O 106" ve zdraví, alespoň relativním.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Pokud to dotáhneme do zdárného konce, tak budeme velice šťastni, ale budeme také šťastni proto, že my z každého koncertu dáváme tisíc korun na Fond ohrožených dětí, na Klokánka. Až to sesbíráme, tak těch 106 tisíc dáme paní Marii Vodičkové na tiskové konferenci. Přijde to přesně na cílená místa právě pro Fond ohrožených dětí a vozíme s sebou na tom turné kasičku z Klokánka zalepenou a lidé do ní háží padesátky, stovky, dokonce i dvoustovky, takže myslím si, že těch peněz bude ještě mnohem víc pro Klokánka. Byl bych rád, kdybysme udělali 150 nebo 200 tisíc, tak to bych byl velice šťastnej, protože byl jsem tam, už Klokánkovi pomáháme několik let, myslím si, že by to mělo být samozřejmé pro každého muzikanta, pomoc těmhle potřebným by prostě měla být naprosto automatická. Takže na to se těším, až to dokončíme a půjdeme do Klokánka a uděláme děckám radost.

Slávka Brádlová, redaktorka: Hostem Českého rozhlasu Sever byl dnes Roman Horký, šéf skupiny Kamelot. Povídali jsme o muzice, o životě, což u vás jedno a totéž jest. Díky, mějte se moc hezky a na shledanou.

Roman Horký, zpěvák, leader skupiny Kamelot: Děkuju.

Spustit audio