Rok 2017 a novinky pro řidiče

6. leden 2017

V letošním roce se na několik novinek budou muset připravit i řidiči. Objeví se například nové označení pohonných hmot a auto už přihlásíte kdekoliv. Co dalšího vás čeká?

Hned na začátku všechny uklidníme ‒ nejde o nic zásadního a několik změn, které v letošním roce proběhnou, řidiče dokonce potěší!

Postupně, hlavně během léta, se budeme setkávat s novým značením pohonných hmot. To vychází z evropské normy, která chce sjednotit označení pro celou evropskou unii. Benzín tak poznáme podle kruhu, naftu podle čtverce a plyn bude také čtverec, ovšem postavený na vrchol.

V obrazci se objeví písmeno označující typ paliva a číslo, které prozradí maximální procentuální podíl biosložky. Natural 95 poznáme podle označení E5 a naftu pak podle B7. Evropská norma ale nezakazuje stávající komerční označení, takže staré dobré názvy z benzínek nezmizí. Navíc se nám znalost nového značení bude hodit třeba v létě při zahraniční dovolené.

Novinkou, která řidiče určitě potěší, bude přihlášení i odhlášení automobilu na jakémkoli úřadě, který vede registr vozidel. Toho bychom se měli dočkat ještě v první polovičce roku. Změnu zatím schválili poslanci, v únoru projde senátem a prezidentskou kanceláří. Díky novele zákona tak přihlásíme i odhlásíme automobil najednou a ne jen v místě trvalého bydliště, jak tomu bylo doposud.

Rok 2017: vybrané dálniční úseky bez poplatku

Od 1. ledna udělala radost některým z nás také možnost projet vybrané úseky dálnic bez poplatku. Jde většinou o obchvaty větších měst jako Prahy, Plzně nebo Brna. U nás na Ústecku je to 16kilometrová část dálnice D8 okolo Ústí nad Labem, mezi exity 65 a 80.

Od září letošního roku se musí na jednu změnu připravit také v automobilkách. U nových modelů se spotřeba bude měřit jinou metodou než doposud a čísla, podle kterých se často rozhodujeme při koupi, budou mnohem blíž realitě.

Nakonec jedno varování. Podívejte se, do kdy vám platí řidičský průkaz. V roce 2007 se totiž vydalo historicky nejvíce „řidičáků“, víc jak jeden milion. Platnost je 10 let, a tak letos mnoho řidičů čeká cesta na úřad s tím starým a jednou průkazkovou fotografií, víc toho nepotřebujete. Třicet procent řidičů už výměnu provedlo, takže jich zbývá ještě asi 800 tisíc!

autor: Milan Král
Spustit audio