Řezy se sušenkami DERBY

Suroviny: Na těsto: 6 vajec, 150 g cukru, 160 g polohrubé mouky, 6 lžic oleje, tuk a mouka na plech. Na krém: sušenky Derby, 1 šlehačka (33%), 30 g cukru moučky, 4 lžíce rumu a 120 g hery nebo másla, případně trochu mléka. Poleva: 1 čokoláda n vaření a kousek másla. Případně šlehačka na ozdobení.

Postup: Ušleháme ze dvou bílků tuhý sníh, zbylé žloutky a vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme mouku a olej a nakonec zlehka vmícháme sníh. Upečeme ve vyhřáté troubě na vymazaném a vysypaném plechu.

Mezitím připravíme krém – umeleme nebo v sáčku válečkem rozdrtíme sušenky, prolijeme šlehačkou, přidáme cukr moučku, rum, máslo, promícháme a necháme dvě hodiny odpočinout, teprve pak našleháme. Je-li hmota hustá, trošku naředíme mlékem. Natřeme na vychladlý piškot.

Čokoládu za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni a přidáme kousek másla, lépe se s ní pak pracuje. Polevou potřeme krém a necháme zatuhnout. Pak pro efekt můžeme ještě zdobit šlehačkou.

Dobrou chuť vám přeje Marie Vořechovská a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.