Restaurátoři začali pracovat na záchraně unikátní hrobky rodiny Dittrichovy v Krásné Lípě

22. únor 2019 10:17

Chátrající unikátní hrobka rodiny Dittrichovy v Krásné Lípě na Děčínsku se dočká záchrany. Kdysi vytápěná budova je kulturní památkou. Pro rodinu továrníka Dittricha ji postavil přední německý architekt Julius Carl Raschdorff a na našem území, i v celé střední Evropě, se jedná o ojedinělou stavbu.

Jako první je potřeba hrobku provizorně zastřešit, pak přijde na řadu podepření kleneb, a také vyklizení spodní krypty. Věcem z krypty nabídl azyl v nedaleké plechové hale majitel sousední továrny.

„Ta střecha funguje jako svod vody, všechno pak teče do té hrobky. Takže není na co čekat, jen se musíme domluvit, jak do toho,“ konstatuje restaurátor Jaroslav Jelínek.

Spolu projektantem projektant Martinem Volejníkem se museli dohodnout na způsobu podepření budovy. Klenby hrobky jsou uvnitř vykládané cihlami, hodně z nich už jich vypadlo.

V podzemní kryptě je obrovský patnáctitunový sarkofág, vyrobený ze čtyř kusů černo-zeleného mikulášovického doleritu. Stěny zdobí modro-zlatá mozaika, na mnohých místech vypadaná.

Zlacená mozaika křupe pod nohama. Restaurátoři ze země všechno posbírají a přesejí skrz umělohmotná síta. Kromě těžkého ústředního sarkofágu celý prostor vyklidí, aby mohli pracovat na jeho obnově. A hlavně vysušení.

Záchrana unikátní hrobky rodiny Dittrich v Krásné Lípě začíná

„Měli jsme tady před týdnem odborníky na cihly, a ti nám říkali, že než ty cihly v těch klenbách vyschnou, může to trvat i desetiletí,“ říká Jakub Děd ze spolku Omnium, který hrobku vlastní a dodává, že záchrana hrobky bude stát miliony korun.

Spolku pomáhá i město Krásná Lípa – poskytne mu zdarma například dřevo na podepření vnitřních kleneb.

Spustit audio

Související