Lidé z Krásné Lípy se rozhodli zachránit unikátní hrobku rodiny Dittrich

19. prosinec 2017

Unikátní hrobka v Krásné Lípě na Děčínsku se dočká opravy. O jejím dalším osudu dnes (19. 12.) bude jednat vedení města se spolkem Omnium, který se věnuje záchraně chátrajících památek. Hrobka se vzácnou mozaikovou výzdobou má poškozenou střechu a zatéká do ní.

Majetkem chráněného objektu je stát, ten je ale ochotný se jí vzdát. Město už začalo podnikat první kroky k její záchraně. Přidávají se i místní. Například krásnolipský kovář se nabídnul, že zdarma zrenovuje vzácnou tepanou vstupní bránu.

„Celá tahle mříž se skládá ze 400 dílů. Jde o vrchol kovářského řemesla – třeba jen vsadit jedno kolečko do brány vyžaduje jasné a přesné postupy. První se musí sehnat fotografie dílů chybějících a musí se to očistit a udělat nějaký antikorozní nátěr,“ vysvětluje složitost opravy brány kovář Miloslav Petrášek.

„Ta brána je zhruba 2,5 metru vysoká, šířku má asi 5 metrů,“ popisuje starosta města Jan Kolář. Protože se kovář nabídl opravit unikátní bránu zdarma, ušetří město nejméně 300 tisíc korun.

Opravit vstupní bránu bude pro kováře mistrovskou zkouškou

Hrobka Karla Dittricha je jediná stavba, kterou slavný císařský architekt Raschdorff postavil za hranicemi Německa. Měla své vytápění, v suterénu stojí těžký sarkofág a stěny pokrývá vzácná mozaiková výzdoba.

Čtěte také

„Je to zážitek. Ještě u nás nic takového neviděla,“ řekla už před časem po obhlídce vnitřku hrobky restauratérka Magdaléna Kracík-Štorkánová.

Hrobka je zatím v majetku úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jeho ústecká pobočka se obrátila na spolek Omnium, který zachraňuje chátrající památky, zda-li by mohlo pomoci i v případě vzácné hrobky.

„Jsme teda úplně na začátku jednání, ale všichni zúčastnění se snaží nějaké řešení. Doufáme, že tomu řešení budeme moci nějak pomoci,“ věří Jakub Děd, místopředseda správní rady spolku Omnium. Ten se angažoval například v obnově kostela zvěstování Panny Marie v Bílině neb o kaple sv. Anny u Podbořan.

Jakub Děd se dnes sejde s vedením města Krásná Lípa, aby společně jednali o budoucnosti vzácné památky.

autor: dap
Spustit audio