OBRAZEM: Unikátní hrobku s ústředním topením mají v Krásné Lípě. Je ale v dezolátním stavu

11. listopad 2016

Unikátní hrobka s mozaikovou výzdobou stojí v Krásné Lípě na Děčínsku. Je sice památkově chráněná, přesto je ale v dezolátním stavu. Hrobka stojí na pozemku města, to ale nemá peníze na její opravu. Chce proto alespoň postavit speciální přístřešek, aby do budovy nezatékalo.

Je to zážitek. Jsem nadšená. Ještě nikdy jsem u nás nic takového neviděla,“ říká restaurátorka Magdaléna Kracík-Štorkánová pár minut poté, co byla na obhlídce unikátní hrobky rodiny Dittrichovy, která leží v Krásné Lípě.

„Řekla bych, že královská hrobka na Pražském hradě je menší, ale má podobně zdobenou klenbu zlatými teserami. To jsou tyhle maličký kostičky, centimetr na centimetr… Taková mozaika, kterou jsou tu pokryty desítky metrů,“ vysvětluje nadšeně restaurátorka.

Hrobka rodiny Dittrich v Krásné Lípě

Jen obnova mozaikové výzdoby by přišla na miliony korun, a to je to nejmenší. Celá stavba je v dezolátním stavu, v kryptě jsou rozbité rakve a poházené kosti. Pozemek pod hrobkou patří městu, mauzoleum samotné je kulturní památkou ‒ tedy státu. Do jeho opravy nechce nikdo dávat peníze a budova chátrá dál.

„Je vidět, že tu byl oltář, tady je vchod do podzemí přikrytý prkny… Tady byl ochoz, dříve tam bylo litinové zábradlíčko a dolů se nahlíželo na sarkofág, kde jsou uloženy ostatky Karla Dittricha,“ popisuje interiér krypty krásnolipský starosta Jan Kolář.

Hrobka je unikátní ještě jednou věcí, a to vytápěním. „Tady vidíte po pravé i levé straně zbytky trubek ústředního topení, a když se podíváme kousíček ven, tak jsou tam zbytky kotelničky, odkud se ta hrobka vytápěla,“ ukazuje starosta a pokračuje: „Samotný sarkofág, který je zhruba 1,7 metru vysoký, ze zeleného diabásu, je jednou z nejcennějších věcí, které tady najdeme.“

Hrobka rodiny Dittrich

„Kromě vytápění a elektrifikace je hrobka unikátní i tím, kdo ji postavil. Jejím autorem je Julius Carl Rachdorff, který byl v podstatě dvorním architekt německého císaře. Je to jeho jediná realizace za hranicemi Německa,“ dodává historik Martin Krsek z ústeckého muzea.

Krásná Lípa se bojí, že opravu mauzolea finančně nezvládne, i když by na ni dostala dotace. Zatím má jen připravený projekt na speciální přístřešek, aby do budovy dál nezatékalo.

autor: dap
Spustit audio