Repliky nábytku z doby Karla IV. vyrábí neobyčejný truhlář z Jablonecka

21. červenec 2016

Ladislav Sluka z Huti na Jablonecku je truhlář. Nestaví ale kuchyňské linky nebo obývákové stěny, ale prvky, které zdobily interiéry na dvoře Karla IV. Při stavbě historického nábytku používá neobyčejný jablonecký truhlář i historické postupy, rekonstruuje, a oživuje tak tradiční řemeslné techniky.

„Pokud vyrábím repliky historického nábytku, snažím se používat co nejméně nářadí, abych se přiblížil tomu původnímu výrobnímu postupu středověku. Samozřejmě, když rekonstruuji něco historického, je to složitější,“ přiznává truhlář a restaurátor Ladislav Sluka.

Zajímavé je, že i když většina kousků z lucemburské éry je dnes dochována v barvě dřeva, původně byl nábytek bohatě kolorován. Byl natolik bytelný, že přežil staletí, a jak dodává Ladislav Sluka, musel odpovídat praktickým potřebám doby.

Gotický nábytek jako barikáda?

„Nábytek musel něco vydržet a v případě nouze jím bylo například možné zabarikádovat dveře,“ poznamenává restaurátor, který gotikou a v gotice doslova žije a interiér jeho vlastního obydlí je pochopitelně zařízen v gotickém stylu.

Zajímavé je, že ačkoliv je většina kousků z lucemburské éry dnes dochována v barvě dřeva, původně byl nábytek bohatě kolorován

V současné době je však u Sluků poněkud prázdno, celou řadu „obývaných exponátů“ totiž v souvislosti se sedmistým výročím narozením Otce vlasti zapůjčili pro výstavy věnované Karlu IV. a jeho době. Repliky nábytku z Lucemburské éry si můžete momentálně prohlédnout na třech výstavách v regionálním muzeu v Jílovém u Prahy, Rožmberském paláci v Praze a v Tišnovském klášteře.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.