RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ OD NAŠICH POSLUCHAČŮ
V pořadu Dnešní téma jsme tentokrát pekli vánoční cukroví. Řada posluchačů se s námi podělila o své speciality. Recepty najdete v tomto článku. Hezké Vánoce a dobrou chuť!
LINECKÉ
1 kg hladké mouky, 63 dkg tuku, 30 dkg cukru, 2 vejce, kypřícího prášku na špičku nože, citronová kůra, vanilkový cukr. Těsto vypracujeme, rozdělíme na 4 díly a do každého vpracujeme jinou příchuť - kokos, mleté ořechy, kávu anebo necháme bílé. Rozválíme, vykrojíme tvary a po upečení slepujeme krémem.
Krém: 100% tuk vyšleháme s cukrem, rumem a oříšky.
IŠELSKÉ VÁNOČNÍ DORTÍKY
30 dkg másla, 32 dkg hladké mouky, 16 dkg mletých ořechů, 16 dkg moučkového cukru, 1 vejce, 4 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrájíme kolečka. Ty slepujeme nádivkou: 3 žloutky, 12 dkg cukru, 3 lžíce zavařeniny, 20 dkg mletých ořechů, 2 lžíce rumu, 3 dkg mleté housky.
KOCÁKOVY ŠVESTKY
Sušené švestky spaříme, vyloupneme pecku, na její místo vložíme oloupanou, popř. opraženou mandli. Obalíme v čokoládě a mletých oříškách nebo kokosu.
KOKOSOVÉ ŘEZY
3 vejce, 30 dkg cukru, 15 dkg másla, 1/4 l mléka, 50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg ořechů, prášek do pečiva. Oddělíme žloutky a z bílku ušleháme tuhý sníh. Ostatní ingredience našleháme, nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé těsto nakrájíme na kostky, obalíme v polevě (omega + 10 lžic vody + 10 lžic rumu + kakao) a v cukru s kokosem.
ANGLICKÉ ŘEZY
30 dkg hladké mouky, 20 dkg tuku, 10 dkg cukru, 3 žloutky - v míse rozmícháme těsto, roztáhneme na plechu, před pečením potřeme zavařeninou a polevou: sníh ze 4 bílků + 18 dkg cukru + 12 dkg oříšků + čokoláda. Po upečení nakrájíme na čtverečky.
PODVODNICE
40 dkg hladké mouky, 1/4 kg tuku, 2 dkg droždí, 6 lžic mléka, sůl. Těsto vypracujeme v míse, zalijeme vlažnou vodou - necháme odpočinout minimálně 6 hodin (nebo přes noc). Rozválíme, vykrájíme a upečeme. Když si těsto odpočine, obalujeme ho cukrem-moučkou s vanilkou.
OŘECHOVÉ ŘEZY
22 dkg ořechů, 22 dkg krupice, 3 lžíce hrubé mouky, 2 vejce. Těsto rozválíme, vykrájíme a upečeme. Pak slepujeme krémem: 5 dkg kakaa, 10 dkg cukru, 8 lžic rumu, 4 žloutky, 4 dkg mouky.
BRAMBOROVÉ ROHLÍČKY OD VANILKOVÝCH K NEROZEZNÁNÍ
Uvařené brambory den předem. Kolik váží brambory, tolik hladké mouky a nastrouhané omegy. Těsto vypracujeme, vyválíme, vykrájíme rohlíčky, upečené obalujeme v cukru s vanilkou. Tyto výborné vánoční rohlíčky si v průběhu roku můžete upéct prakticky vždy, když vám zbydou vařené brambory.
RECEPTY NA DIA CUKROVÍ
ŠLEHAČKOVÉ ŘEZY
35 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 1/8 l šlehačky - těsto vyválíme, vykrájíme, upečeme a obalíme v kokosu.
OŘÍŠKOVÉ CUKROVÍ
25 dkg hladké mouky, 20 dkg tuku, 2 dkg cukru, 1 žloutek - touto směsí obalíme lískové oříšky, upečeme a obalíme v rumu a cukru.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.