Ražniči bez jehly
Plánovali jste grilování a počasí nevyšlo? Nevadí, připravené suroviny můžete úspěšně zpracovat i doma a ještě odpadne napichování surovin na jehly.
Suroviny:
500 g vhodného masa (panenka, kýta, krkovice, kuřecí…)
300 g jater
200 g anglické slaniny
2 papriky
1 nožička dobré klobásy
2 nožičky párku
3 cibule
sůl
pepř
grilovací koření
olej
Postup:
1. Maso volíme takové, které nepotřebuje dlouhou úpravu. Nakrájíme ho na kousky, slaninu na malé kostičky, klobásu nakrájíme na kolečka a párky na menší kousky, které ještě můžeme na obou koncích naříznout do kříže. Můžete ale taky připravit klasické jehly nebo špejle a péci je na plechu.
2. Papriky nakrájíme na proužky, cibuli nakrájíme buď na kolečka nebo na osminky, promícháme s masem a přendáme na plech s vyšším okrajem. Osolíme, opepříme, poprášíme grilovacím kořením, zakapeme olejem a dáme do vyhřáté trouby péci. V začátku pečení můžeme i přiklopit.
3. Pokud se maso více připéká, můžeme přidat maličko horké vody, tím se vytvoří chutný výpek. V závěru můžeme přihodit omyté a na čtvrtky nakrájené brambory a dopéci vše společně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.