Rajská omáčka dle Sandtnerové
Rajská, jak ji asi vaříval tatínek Jana Reže… Suroviny: 4 dkg másla, 2 dkg cibule, 4 celé pepře, 2 nová koření, 1 hřebíček, půl cm skořicové kůry, malý kousek bobkového listu, snítka tymiánu, 1 cm čtverečný citronové kůry, 1 dkg cukru, 4 dkg mouky, 10 rajčat nebo 2 lžíce zavařeniny (protlaku), z půlky citronu šťáva nebo 1 šestnáctina litru octa, případně 2 lžíce červeného vína. Postup: Na másle usmažíme do růžova plátky cibule, koření, kůru a lžíci cukru. Pak přisypeme mouku, také ji necháme zežloutnout, poté přidáme rajčata nebo protlak, dobře promícháme a dusíme. Pak zalijeme polévkou nebo osolenou vodou a dobře povaříme. Nakonec omáčku podle chuti okyselíme, dosolíme, případně přisladíme a přecedíme. Do hotové můžeme kápnout červeného vína.
DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.