Řádilo ve Stebně tornádo? Zřejmě ano, míní meteorolog

26. červen 2021 09:42

Bylo to skutečně tornádo, co bořilo domy ve Stebně na Lounsku a vyvracelo stromy? Podle místních je odpověď na tuto otázku jednoznačná - ano.  A co o tom míní meteorologové?

„Mohlo se skutečně jednat o tornádo,“ řekl v pátek večer meteorolog z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Radek Tomšů, který se odvolává na informace od místních. Meteorologové situaci ověří ještě dnes (26.6.) za pomoci speciálního radaru.

Na místě zasahovala hned po události stovka hasičů, dobrovolníků. „Nikdo nebyl zraněn,“ upřesnil starosta Kryr Miroslav Brda. Předběžně odhadl škody na osmdesát až sto miliónů korun.

Bouře zničila i chloubu místních, park u kostela a změnila plány na úpravu dětského hřiště. „Zrovna ve čtvrtek jsme tady měli schůzku s projektantem a dodavatelem na dětské hřiště a představovali jsme si, jak to tady bude vypadat. Domlouvali jsme postup prací,“ řekl vedoucí městské technické správy Josef Kolář.

Teď město Kryry, kam Stebno spadá, musí měnit plány. Po větrné smršti potřebuje obnovu jak park v centru obce, tak kostel. Podobně jako většina domů ve Stebně má poničenou střechu.

Lidé hledají způsob, jak obcím (nejvíce postižená je jižní Morava) pomoci. V žádném případě by neměli na místo jezdit. 

Záchranný hasičský sbor Ústeckého kraje v pátek vyvěsil na svou webovou stránku upozornění, že lidé mají svou nabídku pomoci psát na email opis@ulk.izscr.cz. Telefonáty s různými dotazy totiž zatěžují hasičům telefonní linky.

Na sociálních sítích už kolují nabídky s pomocí nejen pro lidi, ale i zvířata z postižených obcí.

autoři: Jana Vitásková , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související