Ústecký kraj pomůže obcím postiženým tornádem na Lounsku i na jižní Moravě penězi i montovanými domy

25. červen 2021 14:46

Ústecký kraj je připravený pomoci tornádem poničeným obcím na jižní Moravě i na Lounsku. Konkrétní požadavky kraj podle hejtmana Jana Schillera zjišťuje. Příští týden by měli krajští radní schvalovat milion korun pro obce na Lounsku a další milion pro jižní Moravu. Kraj také podle hejtmana jedná o poskytnutí pěti montovaných domů v celkové hodnotě 10 milionů.

„Měl by to být 1 milion pro obce z našeho regionu a 1 milion pro obce na jižní Moravě. Zároveň ještě hejtman řeší možnost poskytnutí montovaných domů, které jsou v hodnotě celkem 10 milionů korun, čili jeden montovaný dům za 2 miliony korun,“ upřesnil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

O poslání milionu korun na jih Moravy budou v pondělí rozhodovat zastupitelé a město tam pošle i tisíce litrů desinfekčních prostředků

Tornádem postižené jižní Moravě nabízejí pomoc lidé, města i firmy. Zraněno bylo kolem 150 lidí, 3 zemřeli. Škody jdou do stovek milionů korun.

Přímo na místě pomáhá šestice dobrovolných hasičů z Kytlice na Děčínsku, v Moravské Nové Vsi zajišťují nebezpečné trosky.

Připojují se i menší obce, třeba Libotenice, kde zažili několik povodní. V tamním obchodě je kasička na příspěvky a obec tam chce podle starostky Ladislavy Rejškové poslat jídlo, vodu a prostředky k úklidu včetně nářadí.

Už je zřízeno několik sbírek, kam mohou lidé posílat peníze, např. Diecézní charity Brno, Českého červeného křížy nebo Adry.

Ale pomáhají i jednotlivci, třeba učitelka a žáci 7.A ze základní školy Bílá cesta v Teplicích poslali na konto brněnské charity 1800 korun. Od rána lidé na sociálních sítích nabízejí materiální pomoc.

Během odpoledne spustí sbírku i Nadační fond Českého rozhlasu s počáteční částkou 5 milionů korun od společnosti Kaufland a zřídí i platformu pro věcné dary.

Spustit audio