Quick Bus obnovil autobusovou linku ze Šluknovského výběžku do Prahy

11. duben 2022 14:53

Do Šluknovského výběžku se vrátil soukromý dopravce Quick Bus se svou linkou z Rumburku do Prahy. Činnost přerušil loni v listopadu, kdy Liberecký kraj výrazně omezil jeho působení na svém území. Společnost se pak obrátila na ministerstvo dopravy, které krajské stanovisko zrušilo. 11. dubna tak autobusy Quick busu znovu vyjely.

Podle ředitele společnosti Rostislava Boška má zatím Quick Bus na trati mezi Rumburkem a Prahou méně linek. Je to především kvůli tomu, že byl provoz linky přerušen na čtyři měsíce a dopravce teď nemá dostatečný počet řidičů.

Když společnost začala zajišťovat spojení mezi Šluknovským výběžkem a Prahou před 17 lety, jezdila s 10 páry autobusů denně. Loni v listopadu, kdy končila, vypravovala denně šest párů spojů.

Teď začíná se třemi páry autobusů za den, v pátek se čtyřmi a dvěma o víkendu.

Zastávky, na kterých dopravce staví, zůstaly stejné. Podle Boška se uvidí, jak budou cestující autobusy využívat. Případné navýšení jejich počtu by bylo možné od poloviny června, kdy se budou upravovat jízdní řády. Kvůli vysokým cenám pohonných hmot navíc musel dopravce zdražit jízdné.

Kvůli odlivu cestujících během pandemie koronaviru Quick Bus snížil počet spojů. Liberecký kraj si pak na trasu nasmlouval dotovaného dopravce a pro řízení o licenci vydal stanovisko, které výrazně omezovalo obsluhu zastávek Quick Busem mezi Svorem a Prahou. Právě na tyto zastávky totiž zajíždějí dotované spoje.

Quick Bus s tímto rozhodnutím nesouhlasil. Za pravdu mu dalo i ministerstvo dopravy, na které se obrátil. Své stanovisko proto vedení Libereckého kraje zrušilo, Quick Bus získal novou licenci a mohl se vrátit na silnice.

Ústecký kraj teď platí Libereckému kraji milion korun ročně za autobusy, které nahradily spoje komerčního dopravce.

Podle Jindřicha Fraňka z Ústeckého krajského úřadu Ústecký kraj prověří, v jakém rozsahu komerční dopravce svoje služby nabízí. Poté bude jednat s Libereckým krajem o tom, jestli si u něj bude tuhle službu dál objednávat.

Spustit audio

Související