Pstruh v bylinkách

Je jedno, bude-li to pstruh potoční nebo americký duhový.

Suroviny:

2 menší pstruzi

130 g másla, trošku oleje

směs bylinek – petrželka, tymián, máta, šalvěj, bazalka, kopr, rozmarýn…

kmín

sůl

citron

Postup:

  1. Pstruhy vykucháme, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a okmínujeme po povrchu i uvnitř.
  2. Položíme na pekáč s plátky másla, dovnitř přidáme směs bylinek podle vlastní chuti a ještě kousek másla, zbytek bylinek rozložíme kolem ryb. Na pekáč můžeme kápnout trochu oleje, máslo by se pak nemělo připalovat.
  3. Pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě.
  4. Podáváme s pečenými bramborami, citronem si každý pokape podle vlastní chuti.

Související

  • Pytlákův pstruh

    Takže nejdřív musíte upytlačit kousek uzeného, pak pstruha a pak už hurá do kuchyně.

  • Pstruh na mandlích

    Můžete to vyzkoušet i s rybím filé nebo s pangasem.

  • Pstruh s křenovou majonézou

    Suroviny: 2 pstruzi, 2 lžíce tuku, hladká mouka. Křenová majonéza: 50g majonézy, 2 lžíce kysané smetany, lžička nastrouhaného křenu, citrónová šťáva a sůl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.