Proměna parku Střed v Mostě má začít už na jaře

8. leden 2022 11:00

„Přestava začne v dubnu podle návrhu architektů,” uvedla mluvčí mostecké radnice Klára Vydrová. Součástí areálu bude kavárna, hřiště a vodní prvky. 

Park Střed se nachází mezi centrem města a sportovní halou. Přestavbě předcházel průzkum veřejného mínění, ve kterém lidé sdělovali, co by si v parku přáli.

Park se upraví podle návrhu týmů architektů a krajinářů kolem Tilla Rehwaldta a Patrika Hoffmana, kteří vyhráli architektonickou soutěž. Park je řešen tak, aby byla jeho údržba co nejméně náročná.

„Záměrem bylo udělat z parku znovu živé místo s jedinečnou zelení, udržitelnými vodními prvky a potřebným zázemím pro setkávání. Tyto potřeby vítězné řešení naplňuje, vyrovnává se i s rizikem vandalismu a s tím, abychom zvládli udržet provoz parku do budoucna,” řekl již dříve primátor Jan Paparega  za ProMOST. Součástí projektu je hospodaření s dešťovou vodou. Kácet se bude minimálně, další stromy se dosadí. Umělecká díla v parku zůstanou zachována."

Park Střed v Mostě

Park navrhli v 60. letech minulého století architekt Václav Krejčí a krajinář Otakar Kuča. V novém řešení je původní kaskáda vodních prvků zachována z ekonomických důvodů jen částečně. Dva z vodních prvků ve středu parku nahradí pódium pro menší kulturní akce a kavárna s hřištěm pro nejmenší děti poblíž. Další multifunkční plocha, hřiště s pobytovými schody, propojí park se stadionem. Na sportovišti a dětském hřišti se počítá s kamerovým systémem.

Náklady na úpravy se odhadují na více než 66 milionů korun. Město získalo dotaci 25 milionů korun od Nadace Karla Komárka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související