Procházka oblohou (prosinec)

3. prosinec 2006

Astronomická zima začne 22. prosince, přesně v 1 hodinu a 21 minut SEČ, kdy Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a začne zimní slunovrat. Pohled na oblohu v tomto ročním období je nejhezčí.

Zimní obloha je tmavší a můžeme na ní vidět mnoho pěkných souhvězdí. Dobrou orientační pomůckou je šestiúhelník, v jehož středu je červená hvězda Betelgeuze a na vrcholech pak Rigel a Aldebaran, všechny ze souhvězdí Orion, dále Capella ve Vozkovi, Castor s Polluxem v Blížencích a Prokyon a Sírius ve Velkém a Malém psu. Obloze tedy dominuje Orión, který snadno najdeme podle toho, že připomíná letícího motýla. Na jih od Oriónu jsou menší souhvězdí Zajíc, Holubice a Rydlo, na jih od Býka se klikatí Eridanus a malé souhvězdí Pec.
Pojďme se podívat na planety. Poprvé za několik měsíců budou vidět všechny, i když různě. Merkur se objeví v první polovině měsíce ráno na jihovýchodě. Venuši, kterou jsme naposledy viděli v říjnu ráno jako Jitřenku, nyní spatříme konce prosince v roli Večernice nízko nad jihozápadním obzorem. Ráno nízko nad jihovýchodem nás bude provázet načervenalý Mars a stejně tak i největší planeta naší soustavy Jupiter. Druhý obr Saturn je na obloze po většinu noci kromě večera. Planety Uran a Neptun jsou na večerní obloze viditelné jen v dalekohledech.
Z úkazů na obloze zaujmou dvě prosincové konjunkce - ta první už čtvrtého ve 23 hodin, kdy se v ní ocitnou Měsíc s Aldebaranem, a pak 8. prosince konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux. Tato konjunkce bude těsnější, hvězda bude necelé 3 úhlové stupně od Měsíce. Série dalších prosincových konjunkcí a zákrytů není u nás viditelná, nemá tedy smysl se o nich zmiňovat. Za zmínku ovšem stojí 14. prosince meteorický roj Geminid. Maximum roje očekáváme kolem půlnoci, avšak pozorování létavic bude poněkud rušit Měsíc.
Ten bude v úplňku 5. prosince, v poslední čtvrti dvanáctého, v novu, kdy není vidět, se ocitne dvacátého, do první čtvrti doroste sedmadvacátého. Příjemnou podívanou a hezké vánoční svátky!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio