Procházka oblohou (listopad)

1. listopad 2009

Pokud jste se nedávno těšili na Orionidy a kvůli počasí neviděli nic, možná vám to vynahradí meteorický roj Leonid. Jeho maximum připadá na 17. listopadu. Musíme však počítat s tím, že s podzimem a blížící se zimou se klima zhoršuje a jasných nocí ubývá. Pokud však bude pěkně, uvidíme na obloze více hvězd než v kterémkoli jiném ročním období.

Např. vysoko nad obzorem zdobí Mléčnou dráhu souhvězdí Casiopei s typickým dvojitým W. Nad ním září Cefeus, zatímco dole Perseus po pravém boku s Andromedou, pojmenované podle postav řeckých bájí. Rovníkovou oblast oblohy pokrývají obrazce Ryb a Velryby. Z řeckých bájí je rovněž lovec Orión, jinak jedno z nejhezčích souhvězdí, které večer přichází z východu. Vysoko na západě je Pegasův čtverec, zatímco k severozápadnímu obzoru se kloní ještě hvězdy letního trojúhelníku. Z objektů dalekého vesmíru stojí za zmínku např. dvojitá hvězdokupa chí a h Persei, která, jak název napovídá, je mezi Perseem a Casiopeí. Pěkně ji uvidíme v triedru.
Jak jsou na tom s viditelností planety? Merkur jediný vidět nebude, Venuše svítí ráno nízko nad jihovýchodním obzorem, zatímco Mars uvidíme po většinu noci kromě večera. Největší planeta naší soustavy Jupiter se stále promítá do souhvězdí Kozoroha a svítí jen v první polovině noci. Saturn se pohybuje vysoko na ranní obloze v souhvězdí Panny. Uran je na obloze většinu noci kromě jitra a Neptun se nachází na večerní obloze.
Z řady listopadových konjunkcí uvidíme na našem území jen dvě - 5.listopadu se potká Měsíc s hvězdou Aldebaran a osmého s hvězdou Pollux. O maximu Leonid 17.listopadu jsme se zmiňovali už v úvodu, o den později lze očekávat maximum proměnné hvězdy omikron Ceti, která by měla dosáhnout 2.magnitudy.
A na závěr jako už tradičně měsíční fáze. Po úplňku 2. listopadu Měsíc ubývá do poslední čtvrti, která nastane devátého. Šestnáctého je náš souputník v novu, tudíž neviditelný. Do první čtvrti doroste 24. listopadu. Úplněk pak nastane až 2. prosince. Příjemnou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio